PUBLICITAT

L'Andorra tenia tantes garanties per pujar com els tres ascendits

  • El pressupost del club tricolor és similar o fins i tot millor, i ara hauria comptat amb el suport del Govern
  • El vestidor estarà al dia en pagaments, però dolgut per «l'errada» del gerent
I. MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Jordi Cerqueda, Secretari d'Esports d'Estat. Foto: EL PERIÒDIC

La renúncia del FC Andorra a pujar per no tenir les garanties econòmiques suficients per jugar a Primera és imcomprensible a tots els efectes comparant el seu pressupost amb el dels tres equips que han ascendit. El club tricolor, que en la campanya 2011-2012 rondava els 270.000 euros per al futbol sala, ha vist en aquest curs com el Govern li retallava un 10% de la subvenció –ara xifrada en uns 275.000 euros per a les dues seccions– a més de perdre els famosos 50.000 euros que l'Executiu va al·legar que només li havia donat al 2010 per l'ascens.

UN MÍNIM DE 200.000 EUROS / Tot i que l'entitat que presideix François Moliné no ha fet públics els números d'aquesta temporada, el pressupost en la secció de futbol sala està al voltant dels 200.000 euros –els altres 75.000 anirien destinats al futbol– i per tant és més alta que la del campió Jumilla, que ha rondat els 150.000 i la del Castell Peníscola Benicarló, d'uns 170.000; i s'apropa al Fuconsa Jaén, amb prop de 240.000.

CÀLCUL FET A LA BAIXA / En tot cas aquest és un càlcul fet a la baixa, ja que no s'inclouen ni els 167.000 euros rebuts de la UEFA pels jugadors de la plantilla de futbol que s'han cedit a la selecció –que deixen un pressupost de màxim luxe per a l'esport rei, amb més de 200.000 euros si és que no s'ha desviat un percentatge– ni els prop de 10.000 que ha cobrat la secció de sala com a proporció del pastís procedent del superàvit de 521.000 euros que ha tingut l'Associació de Clubs.

PROJECTE AUSTER I AJUT DE GOVERN / Tampoc no s'ha d'oblidar que el projecte d'aquest curs ha estat «auster», tal i com va dir Puig a l'estiu –amb salaris més baixos per als jugadors–, i que els costos per jugar a Segona han patit una rebaixa, com també s'ha fet a Primera. Les quotes de participació, per exemple, han baixat dels 31.000 als 21.000 euros,

I per si això no és suficient, EL PERIÒDIC D'ANDORRA es va posar ahir en contacte amb el secretari d'Estat d'Esports, Jordi Cerqueda, per preguntar-li si el Govern li havia denegat ajut en cas d'assolir l'ascens. La resposta de Cerqueda va ser contundent: «No sabem res d'això. Encara estic esperant una trucada del president de l'Andorra». Els barems d'aquest curs en les subvencions s'ha basat en mantenir la mateixa xifra per a les entitats que han assolit un ascens esportiu i en reduir-la en un 10% a la resta. Per a la temporada vinent els criteris no tenen perquè ser els mateixos, però malgrat tot, el secretari d'Esports va concretar: «Tal i com està l'economia ara mateix al Govern no li és fàcil ajudar, però en un cas com aquest estem, com a mínim, receptius a escoltar. Hem parlat alguna vegada amb l'Andorra i mai li hem tancat la porta».

«M'he equivocat» / És evident que Emili Puig es va equivocar, com així va admetre ahir als micròfons d'ATV i també als jugadors en petit comitè, en dir a la reunió de divendres a la seu de la Liga Nacional de Futbol Sala que l'Andorra no tenia diners per jugar a Primera. No arribava informat a la trobada perquè com a mínim el Jumilla i el Benicarló tenen menys diners a caixa i per tant els costarà més reunir els diners suficients per jugar a l'elit del futbol sala espanyol, la millor lliga del món que té uns tres milions d'euros –fixes més variables– de retorn econòmic estimat, una xifra més que suculenta per a Andorra Turisme.

Segons ha pogut saber aquest rotatiu tant el Jumilla, com el Benicarló i el Jaén no superaran els 400.000 euros de pressupost la pròxima temporada quan juguin a Primera; concretament en el cas del Jaén, fonts de pes dins el club andalús asseguren que ni tan sols s'allunyarà molt dels 300.000.

Ahir, 96 hores després de què la Liga Nacional de Futbol Sala fes un comunicat anunciant la renúncia del FC Andorra a pujar a Primera al·legant no tenir garanties econòmiques, els jugadors van sentir de primera mà la versió dels fets del gerent del club, Emili Puig, que és qui havia anat divendres a la reunió dels clubs implicats en el play-off d'ascens.

Va ser en una trobada concertada a la seu del club per escoltar els arguments de Puig i també perquè els aclarís què passarà a partir d'ara que s'ha acabat la temporada. Sobretot hi havia incertesa respecte als cobraments dels salaris. Alguns tenen contracte estipulat fins que acabi la temporada, és a dir, ahir mateix; d'altres tenen contracte fins el 30 de maig i la gran majoria fins el 30 de juny, com és el cas del darrer fitxatge del mercat d'hivern, Kel; i també d'altres tenien prima en cas de classificació per al play-off d'ascens, objectiu assolit malgrat que no s'ha acabat disputant. A més el club els ha d'abonar encara els sous corresponents a l'abril.

En tot cas, segons va afirmar ahir el capità, Aitor Rubio, «Puig ens ha dit que al llarg d'aquesta setmana liquidarà tot el que ens deuen». Aquesta frase la va pronunciar a la una de la tarda. El gerent els havia citat a la seu del club a les onze però els va dir que tornessin dues hores més tard perquè primer havia d'anar al banc.

Les cares dels jugadors quan van marxar eren tot poemes. «Després dels arguments, al vestidor continuem pensant que es podia haver fet alguna cosa més. No sé quan tornarem a tenir una oportunitat com aquesta de pujar a Primera. Els jugadors esperàvem qualsevol cosa menys el que ha passat», va lamentar-se el porter i capità, que també va recordar que després de cada curs «hi ha un mes o un mes i mig de temps» per organitzar la temporada següent.

Amb la plantilla i el cos tècnic ja de vacances, Aitor no va saber dir si hi haurà desbandada de jugadors. «El panorama fora no és millor. El que sí està clar és que per renovar voldrem transparència en els objectius. Si es pot pujar que ho diguin amb antelació i sinó, també».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT