PUBLICITAT

L'abandonament de residus se situa com un dels principals punts negres en l'àmbit del paisatge

  • El 2012, segons assenyala el Govern, també es va avançar considerablement en la normativa referent al paisatge
07052013-FONTANEDA
Fotodenúncia d'un abandonament de residus a Fontaneda, a Sant Julià l'any passat.

El projecte de l’Estratègia nacional del paisatge constata a través de la fotodecúncia ciutadana i de les inspeccions realitzades pels tècnics de Govern que l'abandonament de residus és un dels punts negres més comuns d’impacte ambiental i paisatgístic. Segons ha valorat Govern s'ha fet un balanç molt positiu del primer any de funcionament de l'Estratègia nacional, ja que s'han realitzat en la seva pràctica la totalitat de les accions previstes amb resultats molt favorables. Entre les accions s'hi troba la millora paisatgística a partir dels punts negres d'impacte ambiental o l'avanç en les normativa referents al paisatge., així com també la conservació i difusió de producció local dels productes rurals i la integració dels paisatges urbans, o l'elaboració de la guia d'integració paisatgística de les estacions d'esquí alpines d'Andorra i la sensibilització de la població a través d' accions com un concurs de fotografies digitals de paisatge.

Entre les accions realitzades que responen als objectius transversals hi ha la millora paisatgística a partir dels punts negres d’impacte ambiental i paisatgístic i l’establiment d’un pla d’accions periòdic per eliminar-los. Segons les dades del Govern, es constata que a partir les inspeccions realitzades pels tècnics de Govern, hi ha uns 150 casos, on 112 estan en curs i 38 ja estan resolts. D'aquests el principal és l'abandonament de residus amb 34 casos, on el 30% ja estan resolts. Seguidament hi ha els vehicles fora d'ús amb 33 casos i l'emmagatzematge de material i equipament d’una activitat agrícola, industrial o similar amb 25 casos.  Pel que fa a la fotodenúncia, el principal punt negre és també l'abandonament de residus amb 9 casos, amb seguit de les zones naturals en mal estat amb 5 casos, i els vehicles fora d'ús amb 4. En general, dels 30 casos de denúncia ciutadana, 14 estan en curs, 14 més ja estan resolts i 4 estan tancats.

El 2012, segons assenyala el Govern, també es va avançar considerablement en la normativa referent al paisatge. Així, al mes de març Andorra va ratificar el Conveni Europeu del Paisatge, que és d’aplicació al país des de l’1 de juliol. També, durant el mes de juny es va fer la presentació de l’avantprojecte de llei de conservació de la natura als comuns i als membres de la Comissió de medi ambient del Consell General.

El projecte va treballar en la difusió de les produccions locals, com ara el vi i la patata, i en el reconeixement dels seus procediments d’elaboració mitjançant fires i nous segells, mantenint els ajuts en les pràctiques ramaderes tradicionals i al dall dels prats. En matèria d'urbanisme, es va ratificar Conveni Europeu del Paisatge on amb la modificació dels POUP.

Una altra acció va ser l'actualització de l'estudi de la vegetació de ribera dels rius d’Andorra, o l'elaboració d'una guia d’integració paisatgística de les estacions d’esquí alpí, que es va presentar al mes de novembre en una jornada sobre paisatge i estacions d’esquí per promoure un turisme diversificat que conegui els paisatges i els seus valors.

Finalment, per sensibilitzar la població del país es van realitzar diverses accions com el concurs de fotos digitals de paisatge, amb una alta participació. També es va treballar la temàtica del paisatge a les escoles amb una exposició itinerant i la realització de tallers del Centre

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT