PUBLICITAT

La Cambra reclama recursos per agilitzar l'execució de sentències

  • Gairebé el 57% de les empreses afirma tenir impagats, que no confien en cobrar
  • L'organització torna a demanar al Govern mesures per promoure la competitivitat
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Marc Pantebre exposa els resultats de les enquestes de conjuntura del segon semestre del 2012, ahir Foto: TONY LARA

Gairebé el 57% de les empreses afirmen tenir impagats, i dubten seriosament que els arribin a cobrar. A això s'ha de sumar que de mitjana, el 46,4% de les empreses cobra en un termini inferior als 30 dies, però n'hi ha un 3,3% que ho fa més enllà dels quatre mesos, amb els problemes que això genera de tresoreria i en espiral. A més, en determinats sectors, com és la construcció –el que ho està passant pitjor amb aquesta crisi–, és fins el 14% de les empreses el que cobra més enllà dels quatre mesos. Aquest termini és el doble del que es preveu en la futura llei de la morositat –la proposició està a tràmit parlamentari–, i ja és un pas que la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) celebra, doncs és una «demanda reiterada de les empreses durant aquests anys de crisi», tal com recordava el seu president, Marc Pantebre. Però no serà suficient. Per tal que la llei tingui l'efecte volgut caldrà «reduir els tràmits judicials i obligar als batlles i magistrats superiors a dictar sentència dins d'un termini raonable –tres mesos–, així com dotar l'administració de justícia de mitjans per a què les execucions judicials s'accelerin», va manifestar Pantebre.

Aquesta és una de les mesures reclamada per la Cambra, però no és l'única, per sortir de la crisi, que l'empresariat veu agreujada per l'increment de la pressió fiscal. Pantebre, en aquest punt va comentar que si l'any passat la pressió era del 21% sobre el Producte Interior Brut, «amb els nous impostos haurà augmentat». Així, assegura que «aquests factors no ajuden a que estiguem millor», encara que s'entén necessària la reforma per a l'homologació internacional. És per això que s'alerta que aquesta, juntament amb la signatura de convenis per evitar la doble imposició i l'obertura «risquen d'enfonsar l'activitat econòmica al no anar acompanyades d'un paquet de mesures per fomentar la competitivitat empresarial». En aquest punt, Pantebre va apuntar la formació continuada, les polítiques de crèdits preferents, la innovació, i la col·laboració en partenariat públic i privat públic privat per obtenir guanys d'eficiència i de productivitat, desenvolupar nous productes i serveis i de major valor afegit. Val també aquest partenariat per ajudar a la internacionalització de les empreses, doncs per moltes, formar part de missions a l'exterior té un cost molt elevat.

SOCIETATS LIMITADES SIMPLIFICADES / Un altre dels factors que l'empresariat considera com un «obstacle que entorpeix la marxa de l'activitat» és la burocràcia. Per això Pantebre va tornar a demanar passos «cap a una e-administració», que impliqui una simplificació de processos. I en el marc de la simplificació, el president de la Cambra va apuntar la possibilitat «d'impulsar una llei de societats limitades simplificades». L'objectiu hauria de ser el de permetre a emprenedors i autònoms iniciar-se en l'activitat empresarial de manera senzilla i progressiva, «com ja succeeix en altres països». Aquesta, per exemple, podria permetre que el capital social de la societat fos, inicialment, d'un euro i en un termini d'entre tres i cinc anys aquest cresqués fins als 3.000 requerits en l'actualitat. Així mateix, va apuntar la possibilitat que hi hagués uns estatuts «simplificats i estàndards» que poguessin adoptar aquestes noves societats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT