PUBLICITAT

El 2013 d'un negre menys fosc

  • Els empresaris preveuen un alentiment o moderació de la caiguda de l'activitat econòmica
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Les expectatives de l'empresariat per aquest 2013 «són les menys pessimistes dels darrers dos anys». Ara bé, «continuen mostrant una desconfiança generalitzada pel que fa al moment econòmic i no apunten a una millora clara de l'activitat». És a dir, que el veuen negre, però d'un menys intens que no pas el 2012. Per a qui sembla que sí serà negre intens és per a la construcció, que «seguirà registrant la caiguda de l'activitat més forta». La resta seguirà empitjorant, però «tendiran a moderar la intensa caiguda registrada en exercicis anteriors». Aquestes són les conclusions que la Cambra de Comerç extreu dels resultats anuals de les enquestes de conjuntura que realitza semestralment, pel que fa a les perspectives.

En relació al 2012, i analitzant en general la situació empresarial, la primera conclusió és que «l'economia andorrana ha tornat a registrar una caiguda de l'activitat al llarg de l'any 2012, i ha sumat així el sisè any consecutiu de recessió». I aquesta contracció de l'activitat «es fonamenta en una forta reculada de la demanda de consum i d'inversió, en un context en què el nivell de confiança d'empresaris i consumidors es manté sota mínims».

Per sectors, a la indústria «la marxa dels negocis ha seguit una evolució menys desfavorable que l'apuntada en semestres anteriors», i el «descens de la producció s'ha assenyalat més moderat». L'índex de clima industrial, que sintetitza de nivell de confiança dels empresaris, «es manté en cotes molt negatives, però reflecteix unes perspectives menys pessimistes».

A la construcció, «la confiança empresarial s'ha situat en un nivells mínims», i «l'evolució de l'obra contractada tampoc ens permet ser optimistes», doncs tant la pública com la privada va a la baixa.

Pel que fa al comerç minorista, «tot i que ha experimentat una lleu recuperació bàsicament estacional en el darrer semestre de l'any 2012, encara es considera molt fluixa». Són els subsectors de l'alimentació i d'equipament de la llar, i particularment el ram dels vehicles i els accessoris, els més pessimistes. Això no és tan vàlid per a les grans superfícies, que «han mostrat un comportament més sòlid i han aconseguit mantenir uns nivells de vendes similars als d'ara fa un any». En general, les perspectives «són menys negatives» .

Finalment, «el sector hoteler continua sense refer-se, amb una evolució dels negocis que es manté molt negativa», segons les enquestes de la Cambra, i on els resultats són més pessimistes és a Sant Julià de Lòria i a la Massana. «Només a la zona d'Ordino el deteriorament dels negocis s'ha mantingut dins uns nivells més moderats». En termes globals, l'ocupació «s'ha situat clarament per sota dels registres ja força dolents d'ara fa un any, a causa de la retallada de l'estada mitjana i del descens paral·lel del nombre de pernoctacions», tot i que s'ha moderat la caiguda.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT