PUBLICITAT

El 76% de les empreses que han demanat crèdit l'han tingut

  • El sector de la indústria és al que es denega més el finançament
E. O.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Les grues de la construcció omplen el cel andorrà uns anys enrere Foto: TONY LARA

Una de les queixes de l'empresariat que més s'ha sentit des del començament de la crisi ha estat la dificultat d'accés al crèdit bancari. Deien que les entitats financeres havien «tancat l'aixeta». Però segons una enquesta realitzada per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), això es demostra que no és ben bé així. D'entrada, només el 26% de les empreses que han respost les preguntes formulades per l'organisme han sol·licitat un crèdit durant el segon semestre del 2012, i d'aquestes, el 76% l'ha obtingut. Això sí, han hagut de presentar més avals i garanties. L'enquesta l'han respost 392 empreses.

Són dels sectors de la indústria i la construcció les empreses que més han demanat algun crèdit a les entitats bancàries, ja sigui en forma de pòlissa, préstec, descompte bancari o hipoteca. Si en termes globals ha estat el 25,8% de les empreses les que han sol·licitat finançament, en el sector de la indústria ho ha fet un 35,1% i de la construcció el 34,9%. I és justament el sector de la indústria a qui més s'ha denegat aquest crèdit. En termes generals, tres de cada quatre empreses han obtingut el préstec o pòlissa, però a la indústria això canvia i només sis de cada deu empreses han accedit al finançament bancari.

A això s'hi ha d'afegir que són els sectors on més impagaments es donen, el 74,8% en la indústria i el 78% en la construcció afirmen que tenen impagats, i quan es cobra és tard. Tot plegat agreuja els problemes de fluxos de tresoreria.

Per contra, l'hoteleria és qui menys crèdit ha demanat. Ho ha fet el 18,6% del sector. Pel que fa al comerç, ha estat el 23% de l'empresariat qui ha recorregut al sector bancari per demanar finançament. Són també aquests dos sectors els que registren un major índex d'accés al crèdit, doncs al 87,5% dels hotelers que l'han demanat se'ls ha concedit. Al comerç, aquest percentatge cau fins al 79,3%. El 80% de les empreses del ram de la construcció que han demanat el finançament l'han obtingut.

MÉS EXIGÈNCIES / Malgrat que l'accés al crèdit ha estat generalitzat, i la majoria de les empreses que l'han demanat l'han obtingut, les condicions s'han endurit. D'entrada, algunes empreses han indicat, al respondre l'enquesta, que han obtingut un finançament per menor quantia de la sol·licitada. Una altra de les remarques fetes per l'empresariat és que les condicions per accedir al crèdit són «més exigents», «són menys favorables», doncs en contrapartida es demanen «més avals i més garanties», segons va expressar el president de la CCIS, Marc Pantebre.

De totes maneres, i malgrat les exigències, Pantebre va valorar positivament les dades relatives a l'accés al crèdit, doncs «trenca» tòpics repetits des de l'inici de la crisi, i evidentment, que s'obtingui finançament «és importantíssim», doncs soluciona problemes de liquiditat i impulsa l'activitat econòmica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT