PUBLICITAT

Govern i sindicats enceten la negociació sobre les jubilacions

  • El repàs a les simulacions centren la primera reunió oficial de treball
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

La primera reunió de treball entre sindicats i Govern després que el passat 18 d'abril el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, presentés una proposta de model de treball es va centrar en un repàs a les simulacions ofertes per l'executiu l'octubre de l'any passat. La trobada va comptar amb la presència de tots els representants dels sindicats dels treballadors de la funció pública tret del Sindicat de Policia (SIPA), el qual ja va anunciar la seva absència fins que el Govern no faci unes propostes més concretes.

La trobada va servir per informar i aclarir dubtes entre totes les parts implicades, sense que s'arribés a tancar cap acord concret, ja que «hi ha aspectes que són difícils d'entendre» com va reconèixer el mateix portaveu del Col·lectiu de Funcionaris de Policia d'Andorra (CFPA), Salvador Prieto.

Tot i que l'executiu és partidari de no allargar el procés més enllà del 30 de juny, el sindicats no tenen pressa i són més partidaris de posar de tant en tant el fre de mà davant la perspectiva del tancament en fals d'un acord que no els beneficiï. Conscients que hauran d'adaptar-se a una nova realitat, no volen que es carregi exclusivament sobre ells la futura contribució econòmica de les seves pensions. La intenció dels sindicats és que aquesta aportació sigui compartida també pel Govern.

Les simulacions sobre les futures pensions per jubilació dels funcionaris, que van copar la reunió d'ahir, apunten que si el sou d'un treballador de l'administració és ara de 36.000 euros a l'any, el 2030 serà d'uns 56.000 euros i amb la jubilació als 65 anys els quedarà més del 70% actual.

L'aportació dels funcionaris seria del 3% mentre que el Govern hi posaria l'1%, d'aquests ingressos i de la cotització a la CASS s'obtindria la pensió per a la jubilació, però la previsió per a aquells que per les condicions de la seva feina s'han de retirar de la seva ocupació als 60 anys és que rebin el 20% del salari.

COSSOS ESPECIALS / En el cas dels cossos especials els sindicats consideren que perdrien el 50% de la pensió per jubilació, ja que no es contempla com a obligatorietat sinó com una opció més, tot i que el Govern no hauria acabat de definir si vol apujar la jubilació d'aquests als 65 anys. Així, el percentatge que rebrien aquells que es jubilin obligatòriament als 60 anys serà un dels cavalls de batalla de la negociació.

Després de la reforma de la llei, tots els funcionaris que van entrar després del 2004 tenen la possibilitat de demanar la jubilació anticipada als 55 anys però tenen al mateix temps que jubilar-se obligatòriament als 60 anys. En el cas per exemple dels policies fins ara tenen la possibilitat de jubilar-se després de 20 anys de servei.

El proper dijous al matí es tornaran a veure les cares el ministre Cinca amb els sindicats per tal de seguir avançant en un nou model que, a més inclogui aspectes com ara les prejubilacions o la gestió del futur fons econòmic.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT