PUBLICITAT

Cada pres suposa a l'Estat una despesa de 174 euros al dia

  • Més de la meitat dels interns a la Comella l'any 2011 estaven a l'espera de rebre una sentència
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vista del pati des de l'interior del mòdul de menors Foto: TONY LARA

Cent setanta-quatre (174) euros és el que paga l'Estat per pres cada dia. Així s'exposa en l'informe SPACE, sobre la població detinguda en institucions penitenciàries a Europa. No és la despesa més elevada, i evidentment, tampoc és la més baixa. L'estudi del Consell d'Europa també posa en relleu altres curiositats de les presons, com l'edat mitjana dels reus –Andorra és el país amb la població carcerària més jove–, i on més de la meitat dels empresonats no se'ls ha dictat sentència. L'informe es basa en les estadístiques corresponents a l'any 2011, quan al Centre Penitenciari de la Comella hi havia 36 persones ingressades.

El pres més car és el de San Marino, on costa a l'Estat 750 euros al dia. Bulgària és l'altre extrem: cada pres costa tres euros al dia. La despesa andorrana, de 174 euros per pres i dia, està per sobre de la mitjana del Consell d'Europa, que se situa en 93 euros, i s'acosta a les assumides per països com Dinamarca –178 euros – o Luxemburg –176 euros. A França es destinen 96 euros per pres i dia, i a Espanya gairebé 50, amb l'excepció de les institucions penitenciàries catalanes, de les quals l'administració assumeix un cost de 76,43 euros per pres al dia.

L'any 2011 hi havia 36 presos a Andorra, 20 dels quals no havien rebut sentència. O sigui que el 55,6% no estaven complint condemna. Dels 16 restants, a dos se'ls havia revocat la llibertat condicional. Segons l'informe del Consell d'Europa, un dels presos complia sentència per homicidi o intent d'homicidi, un altre per assalt i agressió, un tercer acusat de violació, sis més complien sentència per robatoris o furts, altres cinc per delictes contra la salut pública –relacionats amb drogues– i els dos restants per altres causes.

Pel que fa a les penes imposades a aquests presos, cinc eren d'entre tres i cinc anys de presó, i quatre d'entre un i tres anys. Dos dels sentenciats complien penes d'entre 10 i 20 anys de presó i la resta eren penes de menys d'un any. En global, tenint en compte també els empresonats preventivament, l'estada mitjana a la Comella va ser de 3,8 mesos. Deixant de banda els que complien condemna, l'estada mitjana d'empresonament abans de rebre una sentència és de 2,3 mesos.

L'estudi també assenyala que no hi va haver cap mort dins la presó, i que només un reu s'havia donat a la fuga quan gaudia d'un règim de semillibertat o durant un permís.

MÉS CARCELLERS QUE PRESOS / L'estudi també exposa que treballant a la institució penitenciària hi havia 71 persones, 69 dins el centre i 57 són agents penitenciaris. Els altres són personal mèdic i professorat. Tot plegat fa que hi hagi 3,6 membres de personal per cada pres, i per cada agent penitenciari hi ha 0,6 presos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT