PUBLICITAT

L'USdA vol un sindicalisme fort i unit per a Andorra

  • Ubach anuncia un congrés constituent el proper novembre
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, i la secretària general del CSIR Pyremed, Laura Pelay, ahir Foto: ANA

El proper mes de novembre la Unió Sindical d'Andorra (USdA), celebrarà un congrés constituent per marcar les línies que ha de seguir el sindicalisme i la sindicació a Andorra en la línia del que es fa a Europa, segons va informar ahir l'ANA. El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach va explicar que «hi haurà una conferència sobre els drets dels treballadors a Europa i es comptarà amb els representants dels sindicats europeus més importants». Ubach també va desitjar que el congrés sigui «una gran festa dels treballadors, que marqui un abans i un després per entendre que és necessari un sindicalisme fort i unit a Andorra». Ahir l'USdA va continuar les jornades de treball amb el CSIR Pyremed integrat per sindicats francesos, catalans i l'andorrà, a la seu sindical de la Massana. En aquesta darrera reunió es va tornar a parlar sobre la situació laboral a Andorra.

Accions de denuncia / Després de les converses dels darrers dos dies, els sindicalistes van acordar fer un seguit d'accions per reivindicar la necessitat de regular els drets sindicals al Principat. La secretària general del CSIR Pyremed, Laura Pelay, va explicar que «s'ha acordat apel·lar a l'Organització Internacional del Treball (OIT) perquè pressioni Andorra per a la regulació dels drets de vaga i de sindicació». I va afegir que «Andorra sembla una marmota, perquè fa molts anys que reclamem el mateix i la situació no ha canviat».

Per tot plegat i com a membres de la OIT, el CSIR Pyremed també es va plantejar «demanar als presidents de França, François Hollande, i d'Espanya, Mariano Rajoy, que exigeixin aquesta actualització dels drets» va insistir Pelay. La secretària general del Pyremed i el secretari general de l'USdA, van coincidir en que «els treballadors d'Andorra viuen amb inseguretat jurídica». Ubach també va recordar que «Andorra vol ser un país modern i per tant, no pot viure amb normes laborals del segles XIX». A més d'exigir la regulació del dret a vaga, els sindicats volen que es compti amb ells a l'hora de fer-ho. Reivindicació que va reprendre Pelay, dient que «un país normal i modern ha de tenir diàleg social entre els empresaris, els treballadors i el Govern, i per tant, s'hauria de crear una taula de negociació».

En la reunió d'ahir, tant el CSIR Puyremed com l'USda, van acordar tirar endavant la idea d'enviar una carta a la Confederació Europea de Sindicats (CES) per informar de la situació a Andorra, demanant al CES que denuncii la situació de precarietat del treballador a Andorra, al Consell d'Europa. En canvi, es va descartar fer manifestacions, ja que tal com va dir Ubach, «cada vegada hi ha menys suport perquè hi ha més repressió». Ubach va reiterar que «val més actuar per fer créixer i enfortir les unions sindicals».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT