PUBLICITAT

Els sindicats europeus insten Andorra a integrar-se a l'OIT

  • Ubach demana suport per denunciar al Consell d'Europa la vulneració de drets sindicals reconeguda pel TC
EL PERIÒDIC
LA SEU D?URGELL

Periodic
Ubach, al mig de la rotllana, exposa ahir als sindicalistes europeus la situació dels drets sindicals a Andorra Foto: ÀLEX LARA

Les organitzacions sindicals que conformen la CSIR-Pyremed es van reunir ahir a la Seu d'Urgell per debatre sobre la situació dels drets laborals a Andorra. Entre d'altres aspectes, els sindicalistes van assenyalar la necessitat que Andorra s'integri a l'Organització Internacional del Treball (OIT) i que «entengui que hi ha uns mínims».

Va ser el secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, el primer a parlar en la trobada. Ho va fer per demanar ajuda i recolzament de les organitzacions germanes franceses i catalanes per «denunciar» la situació dels drets laborals i sindicals a Andorra, la «violació» d'aquests per part del Govern. Ubach parlava recolzant-se en les sentències dictades pel Tribunal Constitucional en relació als recursos interposats pels sindicats de funcionaris a la Llei de contenció de la despesa pública en matèria de personal –la de retallades als funcionaris– per les quals es reconeix que s'han vulnerat els drets dels treballadors, però «no van al quid de la qüestió». Ubach demanava suport per portar la denúncia al Consell d'Europa –en relació a aquesta vulneració dictaminada per l'Alt Tribunal, i que ve a demostrar que «els treballadors cada vegada estan pitjor per les polítiques d'ultradreta i les retallades» que practica el Govern.

Els col·legues catalans i francesos van proposar diverses accions, a més de portar el recurs a la Comissió Europea de Sindicats (CES), perquè es traslladi finalment al Parlament Europeu. La voluntat és de «posar a l'agenda la situació andorrana», argumentava el secretari d'internacional, migració i cooperació de Comissions Obreres de Catalunya, Ricard Bellera. Així per exemple, a més d'organitzar una conferència internacional sobre la qüestió andorrana, que ajudi també a generar el debat intern, es va parlar d'organitzar una conferència de premsa a França, o una mobilització, coincidint amb la visita que el cap de Govern, Toni Martí, farà al president de la República Francesa, François Hollande. I també es va posar sobre la taula la possibilitat de fer constar la situació dels drets laborals i sindicals a Andorra a l'informe que redacta cada any el CSI o d'enviar una carta als organismes internacionals per forçar-la a respectar «uns mínims» en aquest camp i que s'integri a l'OIT, «ja que té ambició de ser un estat modern», comentava Bellera.

Sí que integrar-se a l'OIT afavoriria la millora dels drets laborals i sindicals al país, ara bé, sembla que els sindicalistes catalans i francesos no acaben de ser conscients de la veritable situació d'aquests a Andorra, doncs diuen que «no pot ser que hi hagi lliure acomiadament» i que «calen unes indemnitzacions i un servei d'ocupació». Per la seva part, el secretari general de la CGT dels Pirineus Orientals, Pierre Place, va assenyalar que «és clar que hi ha una correlació directa entre els països sense drets laborals i els paradisos fiscals, que malgrat la llista negra o grisa sigui buida, tots sabem que hi són». En aquest sentit, va valorar que amb la crisi la població interpel·la més «les situacions de privilegi dels paradisos fiscals», i aquesta és una via que pot ajudar a difondre la situació dels drets laborals.

Per la part andorrana, Ubach va insistir que el que es busca és «homogeneïtzar el nivell social i sindical» i mostrar que «una altra Andorra és possible». Una Andorra en què «sigui motiu d'orgull viure-hi» i recuperar la dignitat. Així mateix, va valorar que els sindicats són «ignorats i trepitjats» pel Govern, doncs igual que no se'ls va tenir en compte per a la llei de retallades, tampoc se'ls ha convocat per tractar de la futura regulació del dret de vaga, quan «el normal» és que les organitzacions sindicals hi diguin la seva.

El secretari general de l'USdA va aprofitar, a més per criticar que «l'ascensor social s'ha trencat i el Govern no té intenció d'arreglar-ho», i reiterar que «no volem ajudes sinó canvis en les polítiques i que la gent trobi feina». «No volem fer el pallasso, que per això ja ve el Cirque du Soleil», va sentenciar Ubach.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT