PUBLICITAT

El desembassament dels pantans incrementa el risc d'inundacions

  • Les canalitzacions de ciutats com Balaguer i Lleida ja vessen
EL PERIÒDIC
OLIANA

Periodic
Les comportes del pantà d'Olianan obertes de bat a bat, ahir Foto: ACN

El desembassament dels pantans d'Oliana (Alt Urgell) i de Rialb (Noguera) fa augmentar cada dia el cabal del Segre al seu pas per les poblacions de Ponts, Balaguer i Lleida. En el cas d'Oliana, l'embassament és ple al 92,45% i el de Rialb al 90,3%. El cabal del Segre al seu pas per Balaguer és de 128,7 metres cúbics per segon i a Lleida de 154,5 metres cúbics per segon,segons va informar ahir l'Agència Catalana de Notícies.

Tot i que de moment no hi ha risc, els ajuntaments d'aquests municipis ja han prohibit l'accés a les canalitzacions del riu que estan en part, inundades. També es preveu que el cabal vagi en augment durant els propers dies perquè el desgel a muntanya només és del 40% i s'espera la fosa de molta més neu.

Tant Rialb com Oliana estan desembassant a més de 100 metres cúbics per segon. Això fa que el cabal a la conca del Segre, sobretot a cotes més baixes augmenti de manera continuada. El cabal és molt notori als municipis de Ponts, Balaguer i Lleida. A Ponts, les aigües baixen amb una virulència més que destacada tot i que no hi ha cap part de la riba que s'hagi vist molt inundada. A Balaguer, la canalització està parcialment inundada i l'Ajuntament va tallar els accessos i també alguns camins paral·lels, dilluns passat. Cosa que rovoca imatges curioses de cigonyes o ànecs nedant al costat de papereres. I a Lleida, la situació es repeteix. La Guàrdia Urbana va tallar dilluns tots els accessos a la canalització i també alguns camins de l'Horta propers al riu. Més avall, a Seròs, el riu baixa a 236 metres cúbics per segon.

Es preveu que el desembassament d'aigua dels pantans així com l'augment del cabal del riu es mantengui els propers dies, a causa de la pujada de temperatures que accelerarà el desgel de l'important volum de neu que encara queda al Pirineu. Precisament per aquest motiu s'ha accelerat el desembassament dels pantans de Rialb i Oliana per tal de garantir capacitat per a tota la quantitat d'aigua que han de rebre en les properes hores i dies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT