PUBLICITAT

El SAT afirma que les empreses es valen de les quotes per fer neteja

  • Fornieles denuncia que les plantilles es desfan sense miraments per estalviar costos
  • I afegeix que els acomiadats queden en la indefensió i depènen de la caritat pública
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Desfilada de l'USdA per la celebració de l'1 de Maig, ara fa dos anys Foto: TONY LARA

El secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, i el seu homòleg de la Unió sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, van descartar ahir celebrar el dia del treball i del treballador, l'1 de Maig, perquè «no hi ha res a celebrar», van coincidir. Fornielses però va incidir en «els acomiadaments, que són un goteig constant cada dia, mentre el Govern autoritza noves quotes perquè les empreses puguin contractar treballadors de fora». I va reiterar que «ja fa anys que les empreses desfan les plantilles i les renoven amb treballadors recent arribats, per reduir costos». En el punt de mira, estan tots els treballadors d'entre 40 i 59 anys, el grup més nombrós dels inscrits al Servei d'Ocupació, «perquè són persones que moltes vegades cobren un sou conseqüent, perquè tenen una responsabilitat i porten molts anys a l'empresa».

Abusos /Fornieles explica que «els conviden, si us plau, per força, a abandonar el lloc de treball i dependre, no d'un subsidi d'atur, que és un dret que no tenim a Andorra, sinó d'una ajuda o de la caritat pública». I precisa que «l'article 90 del Codi de relacions laborals deixa camp lliure a tota mena d'abusos». L'article en qüestió estableix que l'acomiadament no causal només requereix el preavís i la compensació econòmica. Però, Fornieles insisteix en què «hi ha moltes maneres de desfer-se d'un assalariat, per expedient disciplinari i si hi ha falsedat en la imputació, el camí de la defensa és molt llarg, o per assetjament i aleshores el mateix treballador s'acomiada». El secretari general del SAT també explica els abusos per la lentitud de la justícia, que a més a més, «no és especialitzada en aquest àmbit, i moltes vegades es mostra insegura, sense mecanismes de mediació, conciliació o arbitratge que simplifiquin els conflictes laborals».

Obertura econòmica / Fornieles conclou: «Ens podem homologar amb moltes coses, l'obertura econòmica n'és una prova, però amb això no ens podem homologar». En quant a l'arribada de noves empreses, el secretari general del SAT, es mostra escèptic de cara a la creació de nous llocs de treball per als aturats d'Andorra. «Les empreses que volen invertir al país portaran la seva pròpia gent, per això també se'ls obre quota, però és que tot i així, bona part de la quota no va destinada a aquestes empreses, sinó una vegada més a les empreses del país, que continuen acomiadant gent». Per a Fornieles, l'únic camí «perquè els drets dels treballadors no es trepitgin més de la manera que s'està fent fins ara, passa perquè altres partits polítics, que avui no tenen la majoria, s'impliquin en la qüestió i surtin fora, a Europa, a denunciar la situació a Andorra». Una decisió, que ahir va prendre l'USdA que elevarà una queixa formal al Consell d'Europa properament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT