PUBLICITAT

El 27% de la quota d'hivern eren treballadors sense qualificació

  • Són els més nombrosos després dels cambrers i dependents
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: ORIOL LLAURADÓ

Tot i els esforços pregonats pel Govern, i reiterats fa uns dies pel ministre d'Interior, Xavier Espot, per limitar la contractació de personal forà a l'estricte necessari o imprescindible –com ara professionals amb un perfil inexistent al país–, el cert és que el balanç de les quotes de la darrera temporada, 2012-2013, publicat pel Departament d'Estadística, és bastant decebedor. I ho és perquè els empresaris andorrans lluny de contractar personal especialitzat o molt especialitzat van contractar 749 persones sense cap qualificació, cosa que representa el 27% de la quota autoritzada i el segon grup d'importància després dels treballadors de serveis, sobretot cambrers i dependents de comerç, que van sumar 1.253 persones més. Els treballadors sense cap qualificació es van contractar per fer de cambrers d'habitacions, ajudants de cuina i agents d'explotació de teleesquí. Mentrestant, el nombre de persones en recerca de feina inscrites al Servei d'Ocupació fregava el miler. Pel que sembla cap tenia les competències necessàries per ocupar algun dels llocs de treball que els empresaris oferien a treballadors arribats de nou. Perquè només es van contractar cinc càrrecs directius i 19 tècnics superiors. La resta eren tècnics mitjans (385), empleats administratius (333), operadors d'instal·lacions (33) i artesans i treballadors d'indústries, un.

Lleugera disminució / La única bona notícia de la temporada, encara que queda diluïda per la situació que travessen cada dia més famílies, és que la quota no es va exhaurir, cosa que des del Govern es va interpretar com la represa de la contractació interna. Alguna cosa de cert hi deu haver perquè recordem que a començaments de la passada temporada d'hivern, el nombre d'inscrits en recerca de feina al Servei d'Ocupació va passar de 1.095 el novembre, a 881 el desembre. El gener passat, però ja va augmentar en 110 persones més i les últimes dades de març, situen el nombre d'aturats en 1.027 persones. Sigui com sigui, en total es van lliurar 1.806 permisos per a personal comunitari i 972 per a personal extracomunitari.

La contractació en relació a la temporada anterior, va ser un pèl inferior, amb 188 treballadors menys. A més, mentre la contractació de personal comunitari va caure un 21,5%, la de personal extracomunitari va créixer gairebé un 5%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT