PUBLICITAT

El cartell ha perdut en tres anys un de cada cinc euros en premis

  • El Govern i el Consell General retallen els seus guardons en 5.000 euros
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

L'hora d'estrényer-se el cinturó ha arribat també per a la Nit Literària: la 36a edició del cartell que organitza el Cercle de les Arts i de les Lletres repartirà aquest any 58.300 euros repartits en nou modalitats. Una xifra considerable –no hi ha cap altre certamen entre els que es convoquen en aquest racó de món, ni literari ni dels altres, que li pugui fer remotament ombra– però que suposa una retallada substancial respecte als 68.300 euros que va repartir el 2012. El gros de la tisorada correspon a les dues grosses del cartell, el Principat d'Andorra d'investigació històrica i el Fiter i Rossell de novel·la: el ministeri de Cultura, que dota aquest últim, ja havia anunciat a l'octubre la intenció de rebaixar –de 20.000 a 15.000 euros– la bossa del guanyador.

El Consell General, que dota el Principat d'Andorra, n'ha pres exemple literal i guanyador de la pròxima edició s'embutxacarà només 15.000 euros, 5.000 menys que els que jacint Bonales va percebre el 2012 per Història territorial de la Vall d'Andorra. Però si retrocedim fins a l'edició del 2010, la retallada ñes encara una mica més severa: aquell any va ser l'últim que es va convocar el premi Estudi 24 Editors, dotat amb 1.850 euros, i si hi afegim que Crèdit Andorrà va retallar el 2011 –de 4.000 a 3.500 euros– el Grandalla de poesia, tindrem que en tan sols tres cursos la Nit Literària ha retallat en 12.350 euros la bossa total de premis. El que és el mateix: un 17,5% menys, o un de cada cinc euros. El president del Cercle, Joan Burgués es mostrava dilluns resignat davant les retallades –«Estem en temps de crisi i són els dotadors són els que tenen l'última paraula»– i confiat que si la conjuntura millora es recuperaran les bosses dels anys daurats. Ja es veurà.

Pel que fa al Fiter i Rossell, que després de tres convocatòries quedant desert –l'última, amb una participació escarransida: quatre originals a concurs– el ministre Esteve va posar sota vigilància advertint l'organització que calia reformular-lo «en tots els sentits», Burgués assegurava dilluns que s'ha fet un especial esforç de difusió a través del nou web de l'entitat (cercleartsilltres.net) i promoció fent arribar les bases a centenars de biblioteques, editorials, talles d'escriptura i agents literaris catalans. El que sorprèn és que això mateix no es fes en edicions anteriors; o potser sí, que es va fer, però resulta que als escriptors no els interessa un premi que només reparteix 15.000 euros. Si es repetís el nul ressó que el Fiter i Rossell va tenir el 2012, potser caldria que el ministeri reflexionés seriosament i serenament sobre la continuïtat del guardó. El que té el futur assegurat, en canvi, és el Principat d'Andorra: la responsbale de protocol del Consell General, Elisenda Vives, assegurava dimarts que la retallada de la bossa no té «res a veure» amb la polèmica generada ara fa un any per l'afer Tortosa, que respon a la política de contenció pressupostària i que la institució no s'ha plantejat «mai» la possibilitat de liquidar el premi. Per cert: Història territorial de la Vall d'Andorra veurà la llum a l'estiu o, com a molt tard, a la tardor.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT