PUBLICITAT

Espot afirma que no està tancat a cobrir les vacants de la Policia

  • El Govern no té relleu per als càrrecs directius i espera un informe per avaluar les places que cal cobrir
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un policia vigila les grades en un patit de futbol a l'Estadi Comunal Foto: TONY LARA

El ministre d'Interior, Xavier Espot, espera un informe del Cos de Policia per determinar les places que cal cobrir. I és que des del 2011, el cos ha perdut 21 efectius per jubilació. No obstant això, Espot va defensar que «no correspon convocar places de manera precipitada ni en base a les jubilacions», perquè ara fa un any, es va procedir a la reestructuració del cos i «és moment d'extreure'n conclusions racionals i justificades per prendre decisions». Espot també va explicar que ha demanat a la direcció i als comandaments que «facin una anàlisi acurada de la càrrega de feina de cada àrea, de cada unitat i de cada grup del Servei de Policia i que la concordin amb el personal de què disposen». A partir d'aquest estudi i de l'informe exhaustiu i justificat de les eventuals necessitats de policies o administratius que puguin tenir, Espot va concloure que «jo mateix i el Govern valorarem amb quin abast, correspon convocar un concurs per cobrir totes o part de les places vacants». El ministre va defensar en resposta a les queixes expressades pel sindicats del Cos de Policia, que «el Govern no està tancat en aquesta qüestió, però vol fer-ho en base a un informe que justifiqui les necessitats».

Reestructuració / L'any passat, el Servei de Policia es va adaptar a les baixes per jubilació. «Es va fusionar la unitat de fronteres i estrangeria que ara depèn de la SPPC, l'Àrea de seguretat pública i proximitat ciutadana» va explicar Espot afegint que «són coses que potser no tenen gran transcendència pública però que són importants a l'hora de poder harmonitzar el cos». La reestructuració es va acompanyar amb el nomenament de dos directors adjunts que ja han presentat la dimissió, tot i que encara no l'han feta efectiva. Espot va reconèixer que «tot i que s'ha pogut assegurar la feina del dia a dia amb absoluta normalitat i professionalitat, els índexs de resolució de casos ho demostren, això no significa que els efectius de què disposem resulten minsos i hem d'arribar a la conclusió que hi ha coses que es podrien millorar o d'altres tasques que es podrien fer si disposéssim de més recursos». Aquesta absència d'efectius es fa sentir cruelment en la Policia de Proximitat, reivindicada pels cònsols de totes les parròquies. Espot va reiterar que el servei no s'ha desmantellat però, va admetre que « si disposéssim de més efectius, es veuria reforçat».

malestar al cos / El ministre va reconèixer que «els directors adjunts van presentar la dimissió fa uns quants mesos però es van comprometre, com no podia ser d'altra manera, a mantenir el càrrec mentre no trobem substituts». I va afegir que «també és veritat que el director em va manifestar la voluntat de ser rellevat». Els mesos passen i «és cert que encara no hem pogut aportar la resposta que la ciutadania espera» conclou el ministre, però matisa que «hem de ser conscients que la nostra obligació és cercar els perfils idonis per aquests càrrecs d'altíssima responsabilitat». El ministre no nega que «si no hi hagués malestar al cos seria més fàcil trobar algú, però si també fóssim menys exigents amb el perfil, seria més fàcil trobar-lo». En quant a les negociacions amb el ministre de la Funció Pública sobre els complements de jubilació, Espot va dir estar-ne informat i va afegir que «em consta que es reuneixen, però els sindicats han demanat una feina al Govern que requereix el seu temps, doncs es tracta de simulacions personalitzades».

Un cos eficient / Espot també va defensar la professionalitat de la Policia que fa uns dies es va posar en entredit en una notícia apareguda en un mitjà local, que deixava entendre que no va fer bé la feina a l'hora d'enviar elements de prova per anàlisi a la Guàrdia Civil, en l'afer de l'atemptat al ministre de Finances. Ben entès, Espot va rebutjar abordar un afer que està en mans de la Justícia. «Seré molt prudent primer per la rellevància del cas, però sobretot perquè s'està instruint i la policia actua en qualitat de policia judicial sota les ordres del batlle instructor i no sota les ordres del ministeri de Justícia i Interior, ni del Govern d'Andorra» va matisar tot afegint que «per tant, difícilment puc donar una opinió de com s'estan fent les coses. Però si que puc rebatre que, en cap cas, tenim una policia que no estigui preparada». I va insistir en que «tenim una policia on la gran majoria dels agents i dels comandaments són absolutament professionals i estan preparats per fer front als reptes de seguretat i criminalitat que ens exigeixen els temps actuals», per concloure que «crec que caldria matisar bastant el contingut del que s'hagi pogut dir al respecte, o la interpretació de que se'n pugui fer».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT