PUBLICITAT

Grandvalira en el top 50

  • L'estació és de les més sol·licitades a nivell internacional amb el 16è lloc del rànquing
  • Només es veu superada per les destinacions alpines de més prestigi però supera Tignes
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un grup d'esquiadors gaudeixen d'un dia assolellat, aquesta temporada passada, a l'estació d'esquí del Pas de la Casa, un dels sectors del domini esquiable Grandvalira. Foto: TONY LARA

Grandvalira és una de les 50 estacions del món que rep més esquiadors. Concretament, la 16a, segons recull l'estudi Neu i Turisme de Muntanya, visió general de les claus de la indústria de l'esquí de Laurent Vanat, un consultor suís independent. El domini andorrà està just per sota de Les Menuires i per sobre de ressorts reconeguts com ara Tignes, en 17a posició, Chamonix (25), Les Deux-Alpes (30) o Sierra Nevada, que ocupa la darrera de les posicions de la classificació. La llista de les 50 estacions amb més esquiadors l'encapçala La Plagne, seguida per SkiWelt Wilder Kaiser, Les Arcs i Courchevel-Méribel-Mottaret. L'expert destaca que el clima a Andorra és «més assolellat que en d'altres regions europees d'esquí», i malgrat que les estacions andorranes són susceptibles de tenir «una capa de neu poc fiable, les condicions de la neu són generalment bones i reforçades per un sòlid sistema de fabricació de neu». L'estudi també destaca l'afluència d'esquiadors estrangers en relació als nacionals, que arriba al 95%. No obstant això, Vanat també constata que Andorra és «l'única destinació d'Europa que ha experimentat una davallada de les visites d'esquí immediatament després de la crisi del 2008». I argumenta que tot i una certa recuperació els anys següents, «la perspectiva a llarg termini és que continuï disminuint perquè no té un mercat nacional important i ha de lluitar contra la creixent competència internacional». Evidentement, l'estudi recull que els esquiadors que rep Andorra són, sobretot espanyols i francesos, tot i que també arriben anglesos i russos.

En quant a la motivació dels visitants, l'estudi de Vanat exposa que la possibilitat d'oci nocturn i les compres són els atractius més citats, a més de l'esquí. Però, descarta que Andorra tingui prou atractiu per competir en el mercat internacional perquè «aquest no considera els ressorts andorrans tan atractius com els dels Alps pel seu disseny diferent», malgrat que reconeix les infraestructures modernes i la capacitat de cultiu de neu sobretot de les estacions andorranes i l'extensió del domini Grandvalira, «tot i que el pendent és menor que en les principals estacions d'esquí alpí». Vanat també destaca la bona connexió de les estacions amb els nuclis de població.

Últim dia de la temporada / Van ser pocs els que ahir van aprofitar el darrer dia de temporada d'esquí a Grandvalira, única estació que va allargar el calendari fins a finals d'abril, perquè els camps de neu de Pal-Arinsal i Ordino-Arcalís, que es comercialitzen sota la marca Vallnord, van tancar a començament de mes. De ben segur, les males condicions meteorològiques van fer canviar de plans a més d'un, i desistir a l'últim moment, d'acostar-se a Grandvalira. Però també hi va haver qui va pujar -hi per aprofitar la nova neu caiguda. L'accés al telecabina de Soldeu era gairebé buit ahir al matí i els pocs esquiadors que s'hi van acostar van anar arribant en compta-gotes. De ben segur, el fred, la neu i les males condicions de visibilitat van fer que molts preferissin l'escalfor de casa o de l'hotel, a una sortida poc gratificant sota un cel amenaçador, tot i que fos el darrer dia de la temporada de neu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT