Super-reacció

• Un River estel·lar trenca d'inici el segon partit i empata l'eliminatòria abans de viatjar a la Corunya
R.M.S.

Blanch va anotar ahir 30 punts (35 de valoració), dels quals 20 van ser en el segon quart del partit Foto: TONY LARA

la reacció del River en la sèrie de quarts de final del play-off per l'ascens a l'ACB va ser una super-reacció. Ni més ni menys. Un cop a la taula i un avís a qui pensava que aquest equip estava mort. Els andorrans van igualar l'eliminatòria amb un partit brillant, estel·lar, en què va destacar l'arma col·lectiva de la qual ha fet ostentació aquest equip durant tota la temporada, però també un Marc Blanch que ahir va destrossar les estadístiques amb el seu millor partit des que és al Principat: 30 punts, cinc rebots, dues assistències i 35 de valoració. Tot, per viatjar ara a la Corunya amb empat a un en la sèrie, com si es comencés de zero, però amb la diferència que el River va perdre un matx a casa que segueix tenint molt pes a favor dels gallecs. La pròxima cita, divendres 3 a les 21.00 des del Palacio de los Deportes de la Corunya, on també es jugarà el quart partit ja el diumenge 5 a les 12.30h.

Va dir Antonio Herrera després del primer enfrontament d'aquests quarts de final que el seu equip va guanyar divendres, que el Leyma havia de fer molt, molt bé les coses per imposar-se al River. Així, aquell dia tot li va sortir a la perfecció, amb la «mica de sort» a la que també va fer referència Joan Peñarroya, i amb un BC Andorra absolutament congestionat en atac, i bloquejat en defensa. Però ahir, tot va ser al contrari. El Corunya va patir moltíssim, sense tancar cap jugada d'atac i sense sentir-se tan forts en defensa. D'aquesta manera, l'equip andorrà es va recuperar del cop del divendres en només sis minuts, quan ja guanyava 11-2 i Herrera es veia obligat a demanar el seu primer temps mort, veient el seu equip desbordat.

Quan es va reprendre el joc, el Leyma Natura va intentar recuperar terreny amb míssils de llarga distància, però en va fallar fins a tres, de triples, quan divendres tot semblava entrar. Mentre això passava, a la cistella contrària era el River qui es passejava amb solidesa. El 16-2 era demolidor, i només Sonseca des de mitja distància i un triple de Lucas just després, retallava una mica les distàncies, tot i que en cap moment es va tenir la sensació que el rival s'apropés amb claredat. Abans del final del primer quart, el Leyma es va estancar en els 7 punts, només millorats amb una cistella que deixava el River manant amb contundència per 22-9, oferint un bon joc ofensiu on s'hi va afegir Wright.

RECITAL DE BLANCH: 20 PUNTS EN UN QUART / En el segon quart, Blanch va aparèixer amb el seu particular recital. Primer ho va fer amb una entrada en contratac, i a partir d'aquí es va enfilar com al jugador més destacat amb 20 punts només en aquest quart.

El 24-9 que havia posat el català el va augmentar Maresch amb un triple que donava moral al brau austríac, fosc en el primer duel de la sèrie. Llavors el Leyma, 18 punts per sota, va reaccionar amb el canell de Sonseca, que intimidava però lluny de la cistella. Quatre punts consecutius de l'espanyol, i altres dos de Suka, retallaven fins el 27-15, però Blanch sumava ara des de la línia de tirs lliures, i després d'una cistella d'Asier Zengotitabengoa, materialitzava un triple contundent (32-17).

Les grans diferències a favor del River, però, es van gestar a partir de la tercera falta de Suka, tan decisiu en el matx anterior, ja que Blanch no va fallar els tres tirs lliures i la renda va seguir pujant. Només Asier, per contra, mantenia el Corunya amb un triple, però el maldecap augmentava per al conjunt d'Herrera, perquè Blanch, omnipresent, tornava a encertar de tres.

Peñarroya va fer entrar Moncasi, i aquest s'hi va afegir al festival anotador amb sis punts particulars, millorant en poc més de quatre minuts tots els seus registres des que ha aterrat a Andorra. Tot sortia a la perfecció... i amb Blanch en el paper de bombarder, es va assolir un màxim avantatge fins el moment de 25 (57-32), amb què es va arribar al descans.

Amb dos quarts disputats, els registres del River ja havien millorat els de tot el partit de divendres. Per exemple, en rebots en sumava 16, 12 de defensius, quan en tot el matx anterior n'havia agafat 12 en total. En l'apartat individual, Blanch aportava 3 de 5 en triples (60%), i Maresch un 100% d'encert amb dos.

En el tercer quart la dinàmica del partit no va variar, i molt menys quan el Leyma va rebre una tècnica al seu jugador Jonathan, amb 62-37 en el marcador. En les dues següents jugades, dos triples, un de Pablo Sänchez i altre de Dani Pérez, van deixar un +28 impensable abans del matx (69-41), però aquí va arribar un petit punt d'inflexió quan el Leyma es va recuperar amb un parcial de 3-14 que acurtava distàncies (72-55) i obligava Peñarroya a aturar el ritme amb un temps.

En la represa, la reacció local va arribar amb un parcial de 6-1, i ara era Herrera qui demanava temps, amb 80-56. Després, camí pla cap al final d'aquest tercer quart amb una diferència de 25 gràcies, altra vegada, al canell fi de Blanch des dels 6,75: 83-58.

En el període final, novament el canell i les entrades de Blanch, sumant-s'hi un triple de Pablo Sánchez (ahir també magistral, amb 13 punts, 7 rebots i 25 de valoració), van enviar el marcador al +29 del 87-58, però va ser Guardia qui va fer la xifra rodona dels 100 punts que va fer aixecar-se el públic.

AIXÍ ESTAN LES SÈRIES / El possible rival de semifinals del River sortirà del duel entre Breogán i Cáceres. Ahir els gallecs van empatar la sèrie en vèncer 77-60 (havien perdut divendres 88-95). En els altres eliminatòries, el Lucentum ja venç 2-0 al LOBE Osca, mentre que el Força Lleida va remuntar ahir per acabar 78-82 i igualar la sèrie amb el Palència.