Cop moral preocupant

• El River cau en el primer partit de la sèrie de quarts de final en un matx en què mostra carències
R. M. S.

Devin Wright i Jonathan Monyongo lluiten per un rebot, l'assignatura pendent del River, ahir al Poliesportiu Foto: TONY LARA

El cop va ser ahir molt dur al pavelló. El BC River Andorra no va poder amb el Leyma Corunya, equip contra el que va fer dos grans partits, amb victòria andorrana, a la lliga regular. Però el play-off és diferent, i aquí els equips ja saben que un triomf val or. El primer cop el va donar l'equip corunyès, i el River haurà de fer un esforç extra per guanyar aquesta sèrie. El pròxim matx, demà a les 18.00h novament al Poliesportiu. Ningú va dir que seria fàcil, i a més el cop moral pot ser preocupant en un equip que fa una setmana va perdre una primera opció d'ascens a l'ACB. El partit, amb molta història, es podria resumir en els 14 rebots locals i els 35 visitants, però filant prim cal dir que per part del River, els màxims rebotejadors van ser dos bases: Schreiner amb 3 i Pérez amb 2.

Al River li va costar entrar en el joc, i no un minut, ni dos, sinó dos quarts, perquè fins el minut 6 del segon període va anar per darrera i amb la sensació de patir per sumar. Primer, perquè en defensa no tancava el rebot. L'altura visitant, sobretot amb Sonseca, deixava en poca cosa l'esforç d'un Hampl desbordat i un Moncasi només voluntariós (i en el cinc inicial). El River ni tenia rebot en defensa, ni assolia bons percentatges d'encert en atac.

Un 4-8 va obligar el tècnic manresà a tallar el ritme amb un temps mort, després va fer entrar Hampl, i un triple de Dani Pérez va maquillar el transcurs del partit, amb un 7-10. Però les pèrdues eren constants, mentre que el Corunya mantenia els barems d'encert. Uns tirs lliures de Blanch, i un altre triple de Pérez, igualaven el matx a 12, tot i que la batalla sota cistella era tan forta que Hampl aviat es carregava de faltes en un frec a frec amb Sonseca. Era el pivot rival qui sortia guanyant, i més el seu equip quan va transformar un triple que va tenir continuïtat amb un altre de Suka-Umu (22 punts ahir). El 12-18 semblava posar fi al primer quart, però el canell de Pérez, amb un obús de llarga distància, va deixar el marcador 15-18.

El segon quart seria de nou una batalla contra tot, perquè els gallecs van arrencar amb un triple de Suka-Umu (15-21). Així, el pes del joc va caure en mans de Wright, que sortia per primera vegada. Una cistella més addicional i una altra després del pivot, acurtaven distàncies (20-23), amb el Leyma sense frenar ni un instant en atac. A partir d'aquí, el River es va aguantar gràcies a l'encert des dels 6,75 que no havia tingut en el primer quart: primer Maresch, després Flis i més tard Schreiner, tot afegint un Pablo Sánchez intermitent però efectiu ahir en mitja distància, permetia que el conjunt andorrà es posés per primera vegada per davant: 31-30, a 4 minuts del descans. Un 2+1 del càntabre poc després va deixar el River dos per davant (34-32), i just després la bona defensa andorrana que esgota els atacs del rival va aparèixer per primera vegada en el matx. Així, Antonio Herrera es veia obligat ara a demanar temps, amb 36-32 per als locals. La reacció del Leyma va arribar, i un 0-5 va situar el 36-37, recuperat després per un palmeig de Safford sobre la botzina del descans, que feia anar els equips als vestidors 38-37.

En la represa va ser de nou el Leyma qui va pegar primer, però el matx entrava en un període d'intercanvi de cistelles, en que un triple d'Asier Zengotitabengoa trencava la balança (42-44). Amb tot, el potencial andorrà havia de sortir, i així Pérez va fer un nou triple per al seu compte, al qual s'hi va afegir un segon de Guàrdia que deixava un 50-46 més nítid. Però en defensa les coses no funcionaven, i Hampl carregat de faltes, i just una mica després també Blanch amb tres. Un 2+1 d'Asier just en la següent jugada, mantenia el Corunya molt viu (50-49).

Un nou intercanvi d'atacs mantenia el partit en màxima intensitat, però el River seguia errant, i el Corunya mantenia el peu a l'accelerador. Un altre triple de Pérez igualava el matx (55-55), i després Wright posava per davant els andorrans. Però en la jugada següent en defensa, el menú de tota la nit: rebot defensiu sense tancar i en un parell de jugades semblants, el Leyma es posava per davant: 57-59.

El matx, com que era de bojos, va tornar a canviar. Un triple de Flis deixava el 60-59, i Maresch, que en el següent atac ho intentava de tres, va trobar ferro (1 de 6 en tirs de tres per ell). Al final, Suka-Umu deixava els gallecs per davant, 60-62, amb l'últim quart per davant.

El tram final va ser d'atac al cor, perquè si bé el River va començar manant (69-64), més pèrdues i dos triples visitants van propiciar que el Leyma manés, amb un 0-10 (69-74). Va aparèixer la màgia de Pérez entrant a cistella com un prestidigitador, ruleta inclosa, i les assistències a Flis mantenien el vaixell local, però l'artilleria visitant tenia el dia, i Suka-UMu sobre la botzina va fer un triple decisiu, i després Asier encertava també des de lluny... quedaven dos minuts amb 77-80. Quan Schreiner va errar un triple a 47 segons, amb 77-82, ja estava tot perdut. Ara toca jugar demà, i veure com respon l'equip. A Lugo, el Breogán va caure 88-95 contra el Cáceres.

MENYS PÚBLIC DE L'HABITUAL / Es va notar un notable descens en la presència de públic al pavelló. El club ha fet per al play-off un major control de les invitacions que es repartien per via dels diferents patrocinadors, i per tant ahir hi havia el públic soci i els que van pagar la seva entrada. Això sí, l'ambient va ser d'alta tensió igualment.