PUBLICITAT

Puja la despesa de les baixes laborals perquè són més llargues

  • En quatre anys la durada mitjana dels aturs, que és de 49 dies, ha augmentat en deu jornades
  • En la construcció incrementa el 33% la partida per salaris d'aturades per assalariat l'any passat
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una persona, ingressada a l'hospital amb una cama embenada. Foto: TONY LARA

Tot i que el nombre de baixes laborals es manté entre el 2006 i el 2009, amb unes lleugeres variacions, la despesa per aturs continua augmentant perquè aquestes cada cop són més llargues, ja que en quatre anys han passat de 39,6 dies de mitjana a 49 dies. En aquests quatre anys, la despesa de la Seguretat Social ha augmentat en gairebé nou milions d'euros, destinant l'any passat un total de 28.250.624 euros per cobrir les baixes dels treballadors. Per sectors, la construcció ha estat el que més ha augmentat la despesa per salaris d'atur, amb el 33% més.

El nombre de dies pagats per atur no ha deixat d'augmentar. Al 2006 la mitjana de dies de cada baixa era de 39,6, passant l'any següent a 40,4, i al 2008 en 46,5 i finalment l'any passat en 49 dies.

Pel que fa als risc, en aquest període de quatre anys, la despesa principal correspon a la malaltia, amb el 60% sobre la despesa total. La resta es reparteix entre accident i maternitat. Val a dir que la despesa per accident a partir del 2007 comença a augmentar significativament i passa a representar un terç de l'augment total de la despesa. Per malaltia, la mitjana dels aturs de l'any passat se situa en 44 dies, i per accident és de 61 dies.

BAIXES PER DIAGNÒSTIC
Els augments més importants en la despesa d'aturs de l'any passat respecte al 2008 corresponen a patologies de l'aparell locomotor, és a dir, tot el que fa referència a trencaments o contusions al cos. De fet, aquestes baixes van costar més de dos milions d'euros l'any passat i van comportar un increment del 38% respecte a l'exercici anterior. A més, aquest tipus d'aturs representen el 70% de l'augment de la despesa de l'any passat. Els trastorns mentals i les neoplàsies, és a dir, aquelles relacionades amb teixits benignes o malignes, són les altres patologies que el segueixen en el cost.

El nombre de baixes va augmentar el 4% l'any passat i les patologies que tenen un augment absolut més important van ser les referides a l'aparell respiratori, amb 616 aturs, el 33% més, les de l'aparell locomotor amb 232 aturs, el 7%, i les neoplàsies, amb 66 baixes, amb un increment del 30%. Per contra, les que baixen són les lesions i efectes adversos, amb 269 aturs menys.

Les patologies amb una durada més llarga són les relacionades amb neoplàsies i l'embaràs, tot i que es mantenen estables en el temps. Les que van augmentar l'any passat són les malalties de la sang, que van passar de 34 a 50 dies; les infeccioses, que van passar de 14 a 20, i les de l'aparell locomotor, que van passar de 55 a 67, entre d'altres.

MÉS BAIXES DE FUNCIONARIS Per nombre de baixes, els sectors que més van augmentar l'any passat van ser el de l'Administració, amb 119 baixes, i un increment del 6% respecte a l'any anterior; l'immobiliari, amb 105 aturs (el 9% més); les activitats sanitàries, amb 96 aturs i llars que ocupen que van ser 95 aturs, totes dues amb un augment del 19%.

Per sectors d'activitat, l'augment absolut de la despesa més important l'any passat va correspondre a la construcció, amb més d'un milió d'euros, i un increment del 19%, seguit del comerç, amb 547.267 euros, activitats immobiliàries, amb 368.906 euros, i hoteleria, amb 245.527 euros. Els quatre sectors concentren el 69% de l'augment de la despesa de l'any passat.

A la construcció, l'augment de la despesa és degut a la major durada de les baixes, que puja el 18%. Al del comerç passa el mateix, ja que la durada augment el 7%. En el cas de l'hoteleria i de les activitats immobiliàries, l'augment es deu a la combinació dels augments de la durada, però també del nombre d'aturs. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT