PUBLICITAT

Afinant la prevenció de les al·lèrgies per pòl·lens

  • El calendari pol·línic permet preveure quan apareixeran els taxons
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Vidal, Rossel i Postius, del Laboratori Central de Salut Pública, ahir Foto: TONY LARA

Andorra ja disposa d'un calendari pol·línic, en el qual es recullen els períodes de presència dels pòl·lens més al·lergògens. És el resultat de tot un any de recollida de mostres i els corresponents comptatges, que també han servit per establir un sistema d'alertes.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que entre el 10% i el 25% de la població dels països industrialitzats pateix algun tipus d'al·lèrgia, i aquest calendari pol·línic és d'ajuda per aquests pacients. «Facilita l'actuació preventiva, l'abordatge terapèutic per aquestes patologies», va assegurar la cap d'àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal.

El captador està situat a l'Escola Andorrana d'Escaldes-Engordany, i els pòl·lens es van enganxant en una cinta que va rotant a mesura que passa el temps. Al cap d'una setmana, els tècnics canvien de cinta i s'identifiquen els diferents taxons i es comptabilitzen. Aquesta feina, que realitza el Laboratori Central de Salut Pública, té dues sortides: establir el calendari pol·línic i informar-ne «gairebé en directe» al web aire.ad. Des d'aquest portal es genera un sistema d'alertes personalitzades, pel qual els interessats poden rebre un avís quan es detecta una major presència a l'aire d'un determinat pòl·len. En aquest sistema s'hi han adherit 28 persones, segons va informar el director de Medi Ambient, Marc Rossell.

El calendari pol·línic, doncs, «és una eina de previsió, que indica quan comença a pujar un taxó, serveix per veure les tendències», afirmava Rossell. I malgrat el comptatge es fa setmanalment i les alertes es generen a partir d'aquest, el calendari servirà de cara els anys vinents per començar a preveure quan arribaran determinats pòl·lens.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT