PUBLICITAT

Els ramaders de muntanya, en una greu situació

  • UP exigeix al departament d'Agricultura el pagament dels ajuts pendents
EL PERIÒDIC
LLEIDA

Periodic
Un pastor amb un ramat d'ovelles Foto: ACN / MARTA LLUVICH

Unió de Pagesos ha alertat sobre la greu situació en què es troben els ramaders en règim extensiu de les comarques de muntanya a Catalunya, ocasionada, per una banda, per l'excepcional sequera del 2012, i per l'altra, pel retard en el pagament dels ajuts a aquest tipus de ramaderia, a més de les previsions de retallades en els ajuts per aquest any, que afectarà les Associacions de Defensa Sanitària o les assegurances agràries. El sindicat exigeix al Departament d'Agricultura el pagament dels ajuts pendents davant la greu situació de la ramaderia extensiva. El sindicat recorda que la greu sequera que es va patir l'any 2012 va deixar pràcticament sense vegetació extenses zones de pastura.

La sequera va obligar a comprar grans volums d'aliment per als animals. A més, tenint en compte que la sequera de l'any passat va tenir un abast mundial, el valor de les matèries primeres per als animals es va disparar a uns preus rècord, amb el consegüent important augment de costos de producció per als ramaders de muntanya i, d'altra banda, importants pèrdues econòmiques.

Aquest tipus de ramaderia, en molts casos ecològica, i que en circumstàncies normals compta amb un seguit d'ajuts per afrontar especificitats de la zona, com el sobrecost de determinades actuacions, ja que la producció ramadera implica majors dificultats que en altres zones, veu ara la seva situació agreujada pel fet que el departament d'Agricultura té previst retardar el pagament d'ajuts com les Indemnitzacions Compensatòries de Muntanya (ICM) o els de la ramaderia ecològica corresponents al 2012.

Races autòctones / UP denuncia l'incompliment dels governs català i estatal amb aquests ramaders en els ajuts a les races autòctones, mesura que, d'altra banda, han estat fomentant les pròpies administracions per tal de preservar la biodiversitat (bruna dels Pirineus, vaca pallaresa, cavall català pirinenc, ovelles xisqueta o aranesa, entre altres). L'ús d'aquests races és adequat per a les zones on es desenvolupa però en algunes implica un rendiment inferior al que s'obtindria amb altres races millorades. Per aquest concepte, el deute de les administracions es remunta a tres campanyes anteriors, al qual se sumaran les reduccions que patiran els ajuts quan els arribin, informa l'ACN.

Un altre retard de pagament d'ajuts al qual han de fer front els ramaders de muntanya és el de les Associacions de Defensa Sanitària, que és de dos anys. El sindicat també alerta de la intenció discriminatòria i il·legal del Ministeri d'Agricultura de deixar els productors catalans, entre els d'altres comunitats autònomes, sense l'ajut complementari a la prima de la vaca dida o alletant (22 euros per animal), que es paga amb fons comunitaris a les zones objectiu de convergència.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT