PUBLICITAT

L'emissió de lletres del tresor rep sol·licituds per 207 milions d'euros

  • Cinca celebra la bona acollida de l'oferta limitada a 70 milions i destaca la confiança de l'inversor
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Cinci, pensatiu, en la roda de premsa d'ahir Foto: ÀLEX LARA

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va celebrar ahir «la bona acollida i l'èxit remarcable que ha tingut l'última emissió de lletres del tresor per 70 milions d'euros». I va afegir que «hi ha hagut molta més demanda que no pas oferta la qual cosa és una bona notícia pel país perquè vol dir que els inversors ens tenen confiança». De fet , l'emissió de deute públic va rebre en gairebé un mes –el Govern la va anunciar el 28 de març passat–, sol·licituds de subscripció per valor de 207 milions d'euros. Cinca va insistir en que «això representa una relació de 1 a 3, que vol dir que per cada 1.000 euros oferts se'n han demanat 3.000». I va continuar argumentant l'èxit de la iniciativa pel fet que «l'emissió també ofereix una rendibilitat atractiva del 3,3% anual que es pagarà al venciment, és a dir, d'aquí a 18 mesos».

Optimisme / Cinca va explicar que l'emissió de deute públic és una de les alternatives amb què compta el Govern per poder diversificar el finançament de l'Estat i que l'èxit d'aquesta emissió «ens permet ser optimistes de cara a les properes renovacions». El ministre va precisar que a finals de juny venç una altra emissió de 50 milions d'euros que «el Govern vol renovar». Ara per ara, l'emissió de deute públic puja a 320 milions d'euros i representa una tercera part del deute de l'Estat que es calcula lleugerament per sobre dels 900 milions d'euros. L'optimisme de Cinca en quant a futures emissions s'explica no només per l'oportunitat de diversificar el finançament, que depèn en excés de la importació de mercaderies –sobretot del tabac– i dels ingressos provinents del sector financer, sinó també perquè l'emissió de deute és un finançament més barat que les modalitats que pot oferir el sector bancari. El ministre també creu que l'emissió de deute podria arribar a cobrir la meitat de l'endeutament de l'Estat, tal com ha manifestat en més d'una ocasió. En la línia d'aconseguir un finançament equilibrat i sostenible, Cinca també va anunciar ahir que el ministre de la Presidència, Antoni Riberaygua, ha enviat una carta als cònsols de totes les parròquies per «iniciar una negociació ordenada per definir el marc de competències entre els comuns i el Govern, ara que la ronda de visites del ministre ha finalitzat».

Negociació amb els comuns / En la carta, Riberaygua sol·licita informació sobre les competències reals de cada comú en «funció de les seves necessitats i voluntats» va afegir Cinca que també va reclamar «un mapa d'accions reals per entendre els nivells d'eficiència i els costos dels dossiers». El Govern espera rebre la informació dels comuns «com a molt tard, a final de juliol per poder analitzar les dades entre l'agost i el setembre, i poder iniciar el procés de detall durant el darrer trimestre de l'any» va afirmar Cinca. I va afegir que «tot això amb la vocació de no allargar el debat per garantir que durant aquesta legislatura es pugui presentar i aprovar una llei de competències i transferències que busqui l'eficiència i la qualitat a un cost sostenible». El ministre va desitjar que tot el procés es faci sense rivalitats i que la nova llei pugui instaurar «un marc durador i assumible per a un petit país com el nostre, molt subjecte a la situació econòmica del seu entorn». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT