PUBLICITAT

El CFPA confia en que el TC falli que les retallades són inconstitucionals

  • El sindicat espera una proposta en ferm de Govern per negociar o no la reforma de les jubilacions
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Rodríguez, Prieto i García valoren el contingut de la sentència del TC en relació a les retallades salarials, ahir. Foto: TONY LARA

El Col·lectiu de funcionaris de la Policia aposta perquè la sentència del Tribunal Constitucional (TC)respecte al recurs presentat per una quarantena de membres del Sindicat de Policia d'Andorra (SIPA) contra la Llei de contenció de la despesa en matèria de personal pugui ajudar a resoldre el seu que, hores d'ara, es troba en primera instància i va ser tramitat per la via ordinària.

El president del CFPA, Salvador Prieto, va apostar ahir perquè el batlle instructor, fent cas de la resolució judicial del Tribunal Constitucional, plantegi la qüestió d'inconstitucionalitat a l'Alt Tribunal per si té dubtes sobre la inconstitucionalitat de la llei i permeti, d'aquesta forma, que el TC inici el procés que obri pas a tractar el fons de la problemàtica. Una legislació que va entrar en vigor l'abril de l'any passat i que contempla retallades salarials per aquells funcionaris públics que cobren rendes superiors als 3.000 euros mensuals.

CONSTITUCIONALITAT / El CFPA creu que en aquest cas, els jutges i tribunals tenen l'obligació de planteja l'obertura d'un procés incidental d'inconstitucionalitat quan en l'aplicació d'una llei sobre un cas concret «observin una possible contradicció o simplement tinguin dubtes sobre la seva constitucionalitat». A més ressalten que en el recurs presentat pel SIPA, el batlle va manifestar «clarament l'existència de legítims dubtes de constitucionalitat».

La resolució del Constitucional va atorgar de forma parcial l'empara al SIPA respecte a que s'han vulnerat els seus drets sindicals i, en aquest sentit, s'insta a Govern a convocar la comissió consultiva de la Funció Pública per tal que es pronunciï a través d'un informe sobre les retallades. En paral·lel, el TC va desestimar la resta de demandes formulades, especialment aquelles referides al restabliment de la integritat dels salaris dels empleats públics.

El CFPA va expressar el seu convenciment que la batllia actuarà «en consonància als dictats que va marcar el TC en la seva sentència». A més insta al batlle, que va actuar en primera instància del recurs del SIPA i que és el mateix que ara té potestat sobre el recurs del Col·lectiu de funcionaris o bé els magistrats que eventualment puguin actuar posteriorment, que actuï seguint el procés ordinari i no l'urgent.

Prieto va explicar que, tot i que no es pot fer un paral·lelisme amb la recent sentència del Tribunal Constitucional portuguès, el batlle a ben segur «deu ser coneixedor del contingut de la resolució judicial».

JUBILACIONS / El CFPA acudirà avui dijous a la reunió que el ministre Jordi Cinca mantindrà amb la Plataforma de Funcionaris per tractar sobre la reforma dels complements de jubilació pel que fa al tronc comú, ja que a banda dels policies, el sindicat també defensa els interessos del personal administratiu.

En relació al nou model de complements de jubilació, Prieto va explicar que ja han rebut per part del ministre les demandes respecte al que cada funcionari de policia ha meritat fins a la data, ja siguin els que porten menys de 20 anys de servei com els que ja en porten més de 20 i, per tant, ja tindrien dret a prejubilar-se.

El sindicat no ha decidit encara si negociarà amb el Govern ja que «no tenim cap proposta concreta per part de l'altre part», va apuntar Prieto. En tot cas un cop rebuda seran els afiliats en darrera instància els que decidiran si es negocia o no.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT