PUBLICITAT

Cinca afirma que s'està a prop de l'equilibri i alerta de riscos futurs

  • El dèficit s'atribueix, en gran part, al pagament de les obres del Dos Valires i la Tàpia
  • El ministre alerta dels perills del nivell d'endeutament i de la dependència del tabac
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Cinca repassa les principals xifres de la liquidació pressupostària, ahir, abans de comparèixer per exposar-les Foto: ÀLEX LARA

L'exercici 2012 es va tancar amb 86,9 milions de dèficit. Això és un 42,7% més del pressupostat i un 70,7% més de com es va tancar l'exercici anterior. Però, aquesta important xifra en negatiu es deu, en gran mesura, al pagament de les obres executades en exercicis anteriors. És a dir, a la desviació de Sant Julià de Lòria i el túnel de les Dos Valires, que tenien previst el finançament pel mètode alemany, un cop acabada i entregada l'obra. Si no fos pel túnel de la Tàpia i el que uneix les valls del nord amb les d'orient, el dèficit de caixa s'hagués situat en els 4,3 milions, «molt a prop de l'equilibri», va manifestar el ministre de Finances, Jordi Cinca.

En conclusió: «S'està complint amb els objectius de la política pressupostària, i de manera més accelerada del previst s'està anant a l'equilibri pressupostari». Aquesta és una «bona notícia», però «no ens ha de fer relaxar». Cal «mantenir el rigor i l'ajust, sinó, som massa vulnerables», va defensar Cinca com a valoració global de la liquidació dels comptes del 2012. En aquest sentit, el ministre responsable del pressupost va exposar diversos «riscos» que entén que té l'economia andorrana, i sobretot l'estat de les arques públiques.

ELS PERILLS / Un dels riscos més evidents posat damunt la taula pel ministre de Finances és «la tremenda dependència» dels ingressos de l'estat a «un sol producte»: el tabac. «No és bo dependre en més del 28% d'un sol producte», va argumentar Cinca, doncs si hi hagués una caiguda del consum d'aquest tindria «conseqüències molt significatives en els ingressos de l'estat». A més del tabac, també es depèn «significativament» del sector financer. Segons Cinca, és un sector que té un impacte important en els ingressos de l'estat, tant per l'Impost de Societats com per la imposició indirecta.

Justament el nou marc fiscal també té un punt de risc des de l'òptica del ministre, justament pel fet que encara està en una fase inicial i per tant no se'n coneix amb certesa el comportament, tant pel que fa a la imposició directa com per la indirecta, doncs malgrat l'IGI aglutini la majoria d'impostos ja existents, té un sistema diferent i s'ha de veure com es comporta aquest nou impost, que representa una «dimensió més desconeguda». Lligat a això, la conjuntura econòmica actual també pot fer disminuir la recaptació per la via impositiva. Així, tant la debilitat econòmica com de la implantació del marc fiscal són «un perill a gestionar i que no podem menystenir», va manifestar Cinca.

Un quart risc important és la despesa de personal. Malgrat els «ajustos» i «esforços» vinculats al salari –reducció del salari, congelació dels Gada i de triennis–, aquests «no tenen capacitat per mitigar l'efecte del complement de jubilació dels funcionaris. Aquest darrer «cada cop pesa més, i arribarà un moment que el pes serà molt important», va recordar Cinca, que ja va anunciar que la reforma que es vol tirar endavant «no és gratuïta», i que repercutirà amb un augment d'entre 12 i 15 milions d'euros. Aquest és un «risc assumit pel Govern per garantir la transformació», per fer viables els compromisos.

Les despeses financeres també representen un risc. Cinca va explicar que aquest perill té dues parts: el nivell d'endeutament i els interessos a satisfer. «L'objectiu és que el nivell d'endeutament no creixi», va exposar el ministre. Aquest és la part del risc que està a les mans del Govern, i ara es situa als 852 milions. Segons Cinca, el compromís és de mantenir-lo estable i no generar més endeutament, si no es pot reduir. L'altra part del risc no pot ser controlada pel Govern, i ara estem «en un període atípic», amb els tipus d'interès «baixos». El ministre va alertar que tard o d'hora l'euríbor tornarà a tenir un comportament a l'alça, i si el 2012 es van pagar 26 milions en concepte d'interessos, només que l'índex de referència s'hagués situat al nivell del 2008, al 4,8%, s'haurien pagat fins a 58 milions.

Finalment, el darrer perill apuntat per Cinca ve per les transferències als comuns, doncs amb l'increment dels ingressos de l'estat com a conseqüència del nou marc fiscal aquestes hauran d'augmentar, i això pot fer que «l'esforç fiscal dels ciutadans» no servís per reduir el deute de l'estat. Així, creu que s'ha «d'abordar el canvi de forma decidida».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT