PUBLICITAT

L'exercici 2012 tanca amb el saldo negatiu de 102 negocis menys

  • Els 652 establiments donats de baixa al Registre de Comerç i Indústria superen els 550 donats d'alta
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'aparador d'un local en lloguer, una imatge força habitual en tots els eixos comercials del Principat. Foto: ÀLEX LARA

L'any passat es va tancar amb 7.178 establiments inscrits al Registre de Comerç i Indústria segons va informar ahir el Departament d'Estadística del Govern. El registre va perdre 102 establiments, cosa que representa una disminució de l'1,4% del nombre de negocis inscrits a la mateixa data de l'any anterior. Estadística també explica el retrocés pel balanç negatiu de la creació neta d'establiments durant el mateix període. I és que tot i la creació de nous negocis, el 2012 es va saldar amb més establiments tancats (652 baixes), que no pas reoberts (550 noves altes). Els sectors més afectats per la pèrdua de negocis són la construcció (-3,2%), indústries manufactureres (-3%) i el comerç (-2,7%). Per sectors d'activitat de la Classificació d'Activitats Econòmiques d'Andorra (CAEA), el comerç és el sector que té més establiments en actiu amb 2.556 negocis inscrits, cosa que representa el 36% del total del Registre. Arriben en segon lloc, els negocis dedicats a les activitats immobiliàries i de lloguer i els serveis empresarials amb 1.253 establiments (17%). Per últim, l'hoteleria té 950 establiments registrats (13%). Tots els sectors però, perden negocis tret de les activitats immobiliàries i els serveis empresarials que creixen un discret 0,9% respecte al 2011, amb 11 establiments més.

Una mica d'oxigen / No obstant això, Estadística veu en les «reserves de nom comercial» un indici de recuperació de l'activitat econòmica global, ja que en els últims quatre mesos de l'any creixen un 31%, passant de 221 el 2011 a 290, el 2012. I insisteix en un altre fet significatiu com és l'encadenament de tres mesos sense pèrdua de registres, que «deixa entreveure un possible canvi en la tendència destructiva d'empreses, cosa que no es produïa des del gener del 2011».

Per últim, també destaca el nou procediment simplificat ja que «es constata un augment en el nombre de tramitacions (40%) sobretot en els canvis de titularitat dels comerços inscrits al Registre de Comerç i Indústria». Canvis de titularitat que no precisa si també es deuen a l'entrada en vigor de la Llei d'inversió estrangera.

Pèrdua constant de negocis / El fet de tenir més establiments registrats, no ha salvat el comerç de perdre'n 71. L'hoteleria també en perd 13 més i la construcció, amb un total de 791 negocis, en perd 26. El sector de la construcció és el que experimenta una major disminució de negocis en relació al 2011 amb un percentatge negatiu del 3,2 %. En quant a les baixes, l'any passat van deixar la clau sota la porta 652 establiments, 50 més que el 2011, cosa que suposa un increment del 8,3%. El comerç és el que més en registra amb 281 establiments donats de baixa. Les activitats immobiliàries i de serveis empresarials van perdre 99 establiments més, l'hoteleria 84 i la construcció, 58. A tot això, cal afegir la pèrdua de 38 establiments en el sector del transport i les telecomunicacions, i tres establiments més, en el sector financer.

Destrucció de llocs de treball / El sector de la construcció lidera la pèrdua de llocs de treball amb un 15,4% d'assalariats menys. També perden efectius els sectors de la indústria manufacturera ( -7,6%), el comerç al major (-4,8%) i la venda i reparació de vehicles de motor ( -4,5%). Equilibren una mica la balança, perquè guanyen llocs de treball, els sectors de l'agricultura, ramaderia, caça i silvicultura (6,3%), el sistema financer (2,4%) i les activitats socials i serveis personals (2%).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT