PUBLICITAT

Més protecció del Comapedrosa

  • Recentment s'ha modificat el pla rector del parc natural per evitar l'impacte humà
ÈLIA ORTS GARRI
lA MASSANA

Periodic
Indicadors de camins prop del refugi, dins el Parc del Comapedrosa Foto: ÀLEX LARA

El Comú de la Massana va aprovar recentment una modificació del pla rector del parc natural del Comapedrosa. L'objectiu final: augmentar la protecció de l'espai i de les espècies que hi viuen. Essencialment són tres les modificacions: dos camins canvien de catalogació i s'introdueix la contaminació lumínica com a element a evitar. Són petits canvis, i s'ha aprofitat per fer-los a la vegada, segons va explicar la consellera de medi ambient del Comú de la Massana, Jael Pozo. Els canvis més importants són els dels camins.

Es tracta del que va de la Coma Aubosa fins al Clot del Cavall –competència compartida també amb Ordino– i del que baixa del Cim al Port de Ballau. Aquests passen de ser catalogats com d'ús públic a ser d'ús restringit. Aquest canvi «no és que es prohibeixi» el pas per aquests camins, doncs és difícil que aquells que hi estan acostumats, els que coneixen la zona de tota la vida, canviïn, però sí que es «redirigeixen els fluxes de visitants». Més concretament, es deixaran de promocionar i de marcar-los amb senyalització horitzontal. D'aquesta manera es fomentarà que els visitants passin per altres rutes.

Protegir la fauna

Per als dos camins s'han buscat alternatives que es promocionaran de manera activa i se senyalitzaran. Amb això, els visitants deixaran de passar pels camins que ara són d'ús restringit i faran ús de les rutes alternatives. D'aquesta manera, «l'impacte de la petjada no serà tan bèstia», afirma Pozo. Amb aquests canvis es vol protegir l'hàbitat del gall de bosc, en el cas del camí que transcorre entre la Coma Aubosa i el Clot del Cavall, i el de la perdiu blanca en el que porta del cim al Port de Ballau. En aquest darrer, també es busca «mitigar l'erosió de la tartera».

El camí que se seguia erosionava molt, i es veia a simple vista. Pel que fa a la contaminació lumínica, es tracta d'aspectes que no s'havien previst, doncs també la consciència sobre els efectes d'aquesta contaminació era menor. Ara, amb els canvis del pla rector, abans de posar determinats rètols lluminosos s'haurà d'aprovar pel comitè consultiu del parc, en el que hi ha representants del Comú, del Quart d'Arinsal, dels propietaris –perquè també hi ha privats que tenen terreny que forma part del parc–, caçadors i múltiples col·lectius.

Així mateix, tampoc es permetrà que un fanal, instal·lat fora dels límits del parc, tingui impacte dins d'aquest. «Són qüestions de sentit comú», assegurava la consellera de medi ambient, i s'ha aprofitat per introduir-les al pla rector totes a la vegada.

La declaració de l'espai natural protegit es va realitzar mitjançant ordinació comunal, de data 18 de desembre de 2003, i el primer pla rector del Parc Natural de les Valls del Comapedrosa es va publicar al gener del 2008. L'objectiu és protegir la biodiversitat del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT