PUBLICITAT

La recaptació per impostos directes creix més d'un 430%

  • La xifra ascendeix als 29,8 milions d'euros i és d'esperar que augmenti en l'exercici actual
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Façana de l'oficina de l'Administració Tributària, situada a la Baixada del Molí Foto: TONY LARA

La suma dels ingressos de l'exercici passat va pujar més enllà dels 745 milions d'euros. Aproximadament la meitat són corrents: 368. Altres 377 i escaig són ingressos financers. El creixement experimentat pels primers, en relació a l'any anterior, és del 19,4%, i dins d'aquests destaca la recaptació per impostos directes, que suma 29,8 milions d'euros. Això és un 430% més que l'any anterior. Un increment notable tot i que més o menys esperat, tenint en compte que no va ser fins l'any passat que van entrar en vigor els impostos de Societats i d'Activitats Econòmiques.

Tal com remarca el Ministeri de Finances en la Liquidació de Comptes de l'exercici 2012, l'increment de la recaptació per impostos directes «es deu als ingressos provinents del pagament a compte en concepte de l'impost sobre societats i de l'impost sobre la renda de les activitats econòmiques de l'any 2012». Així, aquest exercici encara hauria de créixer aquesta partida, doncs no serà fins aquest mateix any que es cobri la totalitat del que correspon a l'any passat, més els pagaments a compte per l'any corrent.

Per l'impost de societats es van cobrar 13,2 milions d'euros, i altres tres milions corresponen a l'impost sobre la renda de les activitats econòmiques.

També va experimentar un creixement important la recaptació en concepte de l'impost sobre la renda dels no residents fiscals. Aquesta va ser de 12,4 milions, el que suposa un increment de gairebé el 200% en comparació l'exercici anterior. Això es pot deure, a banda que pel 2011 no s'havia de declara per tot l'any, sinó que només pels darrers nou mesos, que els obligats tributaris coneixen d'aquesta obligació. Aquest darrer punt reforça la idea que de cara al tancament de comptes de l'exercici actual torni a incrementar la recaptació per imposició directa.

IMPOSTOS INDIRECTES / El comportament dels impostos indirectes va ser més irregular. Com era d'esperar, els que graven les transmissions patrimonials van disminuir. Ho van fer en un 10,6% global –tenint en compte tant l'ITP com el de Plusvàlues. Pel primer es van ingressar 6,8 milions, el que és un 8,8% menys que en l'exercici 2011. Per contra, l'impost de mercaderies indirecte i la taxa de consum van incrementar en un 27,8% global, i es van recaptar per aquests conceptes 143,5 milions d'euros. De totes maneres, els ingressos per IMI també han estat irregulars i per a determinades mercaderies ha disminuït significativament. Una reducció que s'ha vist compensada pels increments de la tarifa aplicada al tabac per mantenir el diferencial amb el països veïns com a mesura de lluita contra el contraban. Per aquest apartat s'han ingressat 34,7 milions més que l'any anterior.

Els impostos especials també han experimentat un retrocés global. En aquest cas de l'1,2%. Per aquest concepte, els ingressos van ascendir als 47,6 milions d'euros. Pel que fa a l'impost sobre la prestació de serveis, l'any passat es van ingressar 81,7 milions, dels quals 56 corresponen a l'ISI bancari i financer. En el cas d'aquest impost, la recaptació ha crescut un 7,8%, i tal com assenyala la Liquidació de Comptes de l'exercici 2012, és «a causa principalment de l'increment dels ingressos en concepte d'ISI bancari i financer», que va ser del 12,8%. Val a senyalar que l'ISI bancari i financer «liquidat al 2012 «es refereix a pagaments a compte, tenint en compte la quota de l'any 2011, on el tipus de gravament va ser del 12%». Un tipus que es va modificar a la baixa i es va establir del 9,5% per a l'exercici 2012, per tant, «aquest fet pot suposar devolucions d'ingressos importants un cop es conegui la quota de liquidació per a l'any 2012», tal i com subratlla l'anàlisi dels comptes fet pel Ministeri de Finances.

Pel que fa als cànons, per aquest concepte s'ha incrementat la recaptació en un 3%. Malgrat aquest lleuger augment, la tendència dels darrers anys ha estat a la baixa. El 2009 el cànon de FEDA va recaptar 5,6 milions i el de l'STA 7,5. L'any següent va caure fins als 4,6 i 6 milions respectivament; i el 2011 es van situar als 3,2 i 3,8 milions, per repuntar l'any passat fins als gairebé 3,3 de FEDA i prop dels 4 de l'STA.

CAU EL JOC / Finalment, assenyalar que els ingressos procedents de l'impost sobre el joc del bingo van caure l'any passat un 10%. Això és, es van recaptar 1,9 milions i escaig, enfront dels 2,1 ingressats l'any anterior. Aquesta caiguda es podria explicar, possiblement com a conseqüència de la crisi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT