PUBLICITAT

Tot Andorra sense fil

  • La xarxa wi-fi controlada permetrà als turistes i visitants connectar-hi gratuïtament per mòbil
  • El servei lliure serà limitat, per això també es dissenyaran forfets de dia, o cap de setmana
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Moles, Missé i Nadal, presenten el nou projecte smart country destinat als sectors turístic i comercial, ahir Foto: ÀLEX LARA

Andorra disposarà de xarxa wi-fi gratuïta, tot i que limitada en descàrrega, als punts de més afluència turística perquè els visitants puguin connectar-hi gratuïtament per telefonia mòbil. El projecte neix de la necessitat segons el Secretari d'Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, que va presentar ahir amb el recent estrenat director d'Andorra Telecom, Jordi Nadal, un dels primers projectes del clúster d'innovació Actua, que es començarà a concretar els propers nou mesos. Missé va dir que «el 3G» –el nostre sistema de telefonia mòbil– «no és una opció per als visitants perquè és impossible negociar amb els operadors veïns una tarifa reduïda». I va apostar per aquest nou sistema per aprofitar la multitud d'aplicacions que ofereix avui la telefonia mòbil en tots els sectors d'activitat. I els primers sectors que es beneficiaran del desplegament paral·lel de la nova xarxa wi-fi controlada i de les aplicacions ad hoc, seran el comerç i el turisme. Una inversió raonada des de la perspectiva que «Andorra rep vuit milions de visitants a l'any, té una concentració comercial amb oci incorporat amb més de 1.000 punts de venda, i unes xarxes de comunicació de primer nivell» va concloure Missé. Així el projecte estarà operatiu com a «molt tard l'hivern que ve», va puntualitzar Nadal, i oferirà una sèrie d'aplicacions per a mòbils, que tindran la virtut d'informar els visitants sobre el comerç o els aparcaments i les places lliures, i també els permetrà registrar-se com a clients per rebre cupons i descomptes dels seus establiments preferits, accedir a la traducció simultània i, més endavant, pagar amb el mòbil.

Un milió d'euros / Sigui com vulgui, com que «no es pot avançar en les aplicacions si la xarxa no està desenvolupada» va argumentar Nadal, el desplegament de la wi-fi controlada, arrencarà en l'immediat i tindrà un cost lleugerament inferior al milió d'euros. No obstant això, el director d'Andorra Telecom va advertir que «el comerç hi ha de dir la seva per acabar d'implementar el projecte perquè sinó correm el risc enorme d'equivocar-nos i volem concretar-lo amb èxit». En quant al cost que suposarà la implementació de la xarxa i de les aplicacions per als sectors comercial i turístic, Nadal va explicar que «es tracta de dos models de negoci, d'una banda el desplegament de la xarxa wi-fi als establiments amb una tarifa raonable, i de l'altra, les aplicacions esponsoritzades». La idea és que els comerços que contractin les aplicacions, com ara constar en el directori comercial del país o oferir serveis de traducció, entre d'altres, puguin rendibilitzar-los oferint una experiència d'alt valor afegit als clients. No obstant això, Nadal va argumentar que «encara és molt d'hora per parlar de preus». I va advertir que «engegarem el projecte amb dues o tres aplicacions per no bombardejar els usuaris i el farem créixer adaptant-nos a les necessitats del turisme i del comerç, la simplicitat és prioritària». El director d'Andorra Telecom també va afegir que el desplegament de la nova wi-fi es farà tant en espais públics, a l'aire lliure, com privats, establiments comercials i hotelers. I va precisar que no cal canviar els punts de wi-fi actuals però sí que es podran millorar, si es vol.

forfets a mida / Com que l'accés al wi-fi gratuït serà molt limitat, Andorra Telecom, també proposa dissenyar i comercialitzar forfets perquè els turistes puguin accedir a una connexió sense limitacions. Nadal va explicar que «oferirem abonaments als turistes d'un dia o de cap de setmana per 3, 4 o cinc euros». En quant al client local, Nadal va insistir en que «millorarem el 3G i el farem més accessible, de manera que per al client local serà més interessant connectar-se a través d'aquest suport que no pas pagar un forfet de dia o de cap de setmana».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT