PUBLICITAT

La Massana vol rescatar EMAP amb l'entrada de capital privat

  • La voluntat és que empreses i ciutadans subscriguin accions per crear una societat mixta
EL PERIÒDIC
LA MASSANA

Periodic
El cònsol, David Baró Foto: TONY LARA

El Comú de la Massana va celebrar ahir una reunió de poble per exposar el pla d'accions 2012-2015 als ciutadans de la parròquia. Un dels temes clau de la nit, era la situació de les Estacions de Muntanya Arinsal-Pal (EMAP). El cònsol major, David Baró, va remarcar que, segons les estimacions, «EMAP aporta 91 milions d'euros l'any a l'economia del país i per tant, és un indiscutible motor econòmic que tenim l'obligació de fer viable». També va remarcar que «el compte d'explotació d'Arinsal-Pal és positiu, amb més ingressos que despeses: «el dèficit ve donat pels interessos i el retorn de capital, és a dir per la càrrega financera de l'endeutament, fruit de les inversions realitzades al camp de neu per assegurar-ne la competitivitat». El deute actual de l'estació és de 24 milions d'euros, cosa que fa ascendir l'endeutament comunal als 42 milions a 31 de desembre 2012. I també fa que se superi el sostre d'endeutament marcat per la Llei de finances comunals. Davant aquesta situació es van prendre vàries mesures com la reducció de les despeses d'explotació en un 10%, els canvis organitzatius, el canvi del contracte de mandat a la comercialitzadora Vallnord, l'optimització dels recursos i el nou finançament. No obstant això, Baró va assegurar que el canvi de model patrimonial i de gestió és necessari per assegurar tant la gestió com la capacitat d'inversió, i «obtenir així les millors garanties de viabilitat i durabilitat». En la reunió es va exposar el nou model, que especifica la necessària capitalització de la societat, per poder pagar les quotes de retorn del deute i assegurar la inversió necessària per al bon funcionament dels camps de neu.

Societat mixta / Baró va dir que «estem treballant en un procés d'entrada de capital privat que ha d'incloure els principis de transparència, publicitat i lliure concurrència, i sempre, amb la complicitat dels ciutadans». La voluntat del comú és que els nous socis privats, amb capital majoritari, es reparteixin entre varis empreses i ciutadans via subscripció popular. El full de ruta també passa per la professionalització del Consell d'Administració d'EMAP, cosa que permetrà posar en marxa estratègies a llarg termini i un pla d'inversions. El resultat de tot aquest projecte, segons Baró és «el d'una nova societat d'explotació amb capital mixt, amb poc deute fruit de l'entrada de capital privat i amb un compte d'explotació que serà positiu, ja que els resultats d'explotació podran cobrir les amortitzacions i per tant es podrà continuar invertint». Baró va assegurar que l'estació té molt potencial i futur. En la darrera part de la reunió de poble es va instar als assistents a una propera reunió, per presentar-los el nou model societari.

PLA D'ACCIONS / El pla d'accions del Comú de la Massana inclou 182 accions per a quatre anys. El comú va informar que la gran majoria (61%) ja estan en fase de conclusió mentre que el 39% restant estan en curs i les altres estan pendents d'iniciar-se. Algunes, però, de forma molt imminent. És el cas del nou projecte Els Arcs, un centre tecnològic per a empreses no gestionat per l'administració comunal. «Treballem per crear riquesa a la parròquia i per portar empreses que ens aportin un valor afegit» va argumentar ahir el cònsol major de la parròquia, David Baró. I va informar que «el concurs d'idees per a la construcció de l'edifici ja està en marxa». El nou edifici constarà de set plantes, quatre de les quals es construiran a càrrec del sector privat amb el qual es va realitzar la permuta del subsòl. Les altres tres s'aixecaran amb una partida prevista de 90.000 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT