PUBLICITAT

ICV trasllada al parlament català les pràctiques de l'hospital de la Seu

  • El centre cobra 5 euros per nit als acompanyats per ocupar una butaca
EL PERIÒDIC
LA SEU D?URGELL

Periodic
L'accés al públic del Sant Hospital de la Seu d'Urgell Foto: TONY LARA

La diputada d'ICV-EUiA al Parlament i diputada per les comarques de Lleida, Sara Vilà, va preguntar dimecres al conseller de salut si «té coneixement que a l'Hospital de la Seu d'Urgell i en altres set hospitals de comarques als acompanyants dels malalts no els cobren per asseure's durant el dia però sí els cobren cinc euros per nit per reclinar la mateixa butaca en la que han estat asseguts durant el dia», i que, «casualment» són cadires d'una empresa regentada per l'exalcalde de Sant Feliu de Guíxols, Miguel Lobato, de CiU. «Però és que a més a l'Hospital de la Seu d'Urgell a un malalt se li ofereix triar entre una llista d'espera pública o bé una espera molt més curta si ho fa pagant», ha denunciat Vilà que ha volgut saber si aquesta pràctica li sembla bé al conseller, segons informa la revista Viure als Pirineus.

universalitat/ «Discriminar les persones per raó de poder adquisitiu, per si són més riques o més pobres, trenca del tot amb els principis d'universalitat i accessibilitat que són els que han de garantir els serveis públics sanitaris», ha remarcat la diputada ecosocialista que també ha recordat que a d'altres hospitals públics donen la possibilitat de tenir una habitació individual pagant.

D'aquesta manera, Vilà considera que aquestes pràctiques són la punta de l'iceberg i que «el que passa a l'Hospital de la Seu és un petit exemple paradigmàtic del model de sanitat que el Govern no vol reconèixer però que és evident que està implantant arreu». «Ens van dir qualitat abans que proximitat i ara no tenim cap de les dues coses. La gent de comarques mereix una explicació», ha assegurat la diputada d'ICV-EUiA que ha acusat l'Executiu de CiU d'afavorir que els centres sanitaris pagats amb diners públics utilitzin el personal i les instal·lacions per realitzar activitat privada, cobrant als pacients i als seus acompanyants i de fer que hi hagi «dues portes d'entrada» la ràpida, pagant i «l'eterna espera» per a la majoria.

Per tot plegat, Vilà també ha volgut saber si són certes les informacions dels diaris que diuen que tant si aconsegueixen alleugerir l'objectiu de dèficit com si no, la retallada serà entre un 7% i un 10%. «¿D'on pensen retallar?», es pregunta.

Un nou terratrèmol sacseja el sector sanitari català. Segons ha pogut confirmar Redacción Médica, Catalunya planeja retallar entre un 7 i un 10 per cent del pressupost dedicat a la sanitataquest any. Això inclou tota la xarxa sanitària, incloent centres com l'Hospital Clínic de Barcelona.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT