PUBLICITAT

El 45% d'alumnes de l'Escola de Pastors han deixat la feina

  • Un total de 59 estan desenvolupant el seu projecte
EL PERIÒDIC
LLAVORSÍ

Periodic
Una aula de l'Escola de Pastors Foto: ACN / MARTA LLUVICH

L'Escola de Pastors de Catalunya ha arrencat el curs amb un total de 18 alumnes. La motivació de la majoria d'alumnes que han començat el curs és arribar a tenir la seva pròpia explotació agrària. Per aconseguir-ho molts d'ells, un 45%, han donat un gir a la seva vida i han deixat una feina estable i ben remunerada per formar-se. Un 8% vol continuar el projecte familiar. L'edició d'aquest any és la cinquena i arrenca amb bones dades pel que fa a la inserció laboral. Des del seu inici l'any 2009 han passat per l'Escola un total de 90 alumnes i un 67% estan desenvolupant el seu projecte tot i les dificultats al voltant de la incorporació de joves sense terra a la ramaderia.

Des del seu inici l'any 2009 han passat per l'Escola un total de 90 alumnes i un 67,5% està desenvolupant el seu projecte tot i les dificultats existents al voltant de la incorporació de joves sense terra a la ramaderia.

A causa dels impagaments que la Generalitat de subvencions atorgades a l'Escola de Pastors, amb un import de 55.000 euros en aquests tres darrers anys, l'Escola s'enfronta a un futur incert i fa perillar la seva continuïtat. La seu de l'Escola d'aquest curs és a Montenartró, al municipi de Llavorsí.

En aquesta cinquena edició es donarà servei als següents territoris: Alt Pirineu i Aran, Terres de Ponent, Llucanes, Moianes, Cabreres, Vall del Ges i Bisaura; el Ripolles, la Garrotxa, terres Gironines, Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona, Conca de Barbera i Priorat.

L'Escola de Pastors del País Basc i la incorporació de Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona són les principals novetats del nou curs. Dos alumnes estaran en practiques dos mesos a Guipuscoa.

Tipologia de l'alumne / La mitjana d'edat es de 30 anys. En quant a la seva situació laboral / professional, molts d'ells es troben a l'atur i / o reorientant el seu futur professional (49%). Un 45% treballa i ha deixat momentàniament la seva feina per fer la formació de l'escola de pastors. Els alumnes expliquen que no és una fugida buscant una alternativa a la feina actual, sinó seguir una vocació. La seva motivació principal és crear una empresa, arribar a ser pagesos autònoms (68%) i tan sols un 8% d'aquest pretenen continuar el projecte familiar. L'índex d'emprenedoria en aquest sector es molt gran, informa l'ACN.

En quant a la seva procedència, la majoria provenen de la província de Barcelona (60%), encara que molts d'ells viuen en municipis rurals. La resta es distribueix entre les zones de Lleida (8%), Tarragona (13%), Girona (13%) i un% menor d'altres comunitats. En aquest cas l'Escola te un alumne de Gran Canària. El 40% d'aquests te estudis universitaris, seguits d'un 60% que han realitzat diferents graus.

Trajectòria de l'Escola / L'Escola de Pagesia i Activitat Pastoral des del seu inici l'any 2009 ha rebut 197 sol·licituds d'admissió (en cinc edicions). D'aquestes, s'ha seleccionat un total de 90 alumnes que han rebut la formació obligatòria de l'escola reconeguda pel Departament d'Agricultura, l'Escola de Capacitacio Agrària del Pallars i l'Associacio rurbans. La incidència de l'Escola de Pastors al mon de la pagesia no es pot dir que sigui menor, ja que de les 59 persones que ha passat per les seves instal·lacions en quatre edicions tancades, n'han sortit 40 (un 67,5 %) que estan desenvolupant el seu projecte tot i les dificultats existents al voltant de la incorporació de joves sense terra a la ramaderia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT