PUBLICITAT

Hollande vol aconseguir un 'intercanvi automàtic d'informació' sobre el patrimoni dels francesos a l'estranger

  • Luxemburg accepta l'intercanvi de dades bancàries a partir de l'1 de gener del 2015
10042013-hollandes

El president de la República francesa, François Hollande, vol aconseguir 'un intercanvi automàtic d'informació' sobre el patrimoni a l'estranger dels francesos o residents francesos, similar al que ja existeix a Estats Units. Així de contundent s'ha mostrat aquest dimecres i ha alertat que qualsevol país que es negui a donar informació bancària serà considerat per França com a paradís fiscal, independentment de si apareix en les llistes o no. Hollande ha fet aquestes declaracions en el marc de l'anunci de les mesures que vol aplicar per descobrir els polítics corruptes després de la imputació d'un exministre per presumpte frau fiscal, ja que suposadament mantenia un compte a Suïssa.

Hollande, tal com recull l'Agència EFE, ha manifestat que 'no dubtaré en considerar paradís fiscal a qualsevol país que es negui a col·laborar amb França' i ha assegurat que França publicarà una llista pròpia de paradisos fiscals a més de les que ja existeixen.

Hollande ha anunciat que hi haurà una alta autoritat que controlarà el patrimoni dels responsables públics. En aquest sentit, la nova autoritat s'encarregarà d'estudiar 'de forma profunda la situació de cada ministre abans i després del seu nomenament' per 'assegurar la transparència de la vida pública'.

A la pràctica, tots els membres del govern francès hauran de detallar el seu patrimoni a partir del proper dilluns amb la declaració de les seves propietats mobiliàries i immobiliàries. La intenció és que també els parlamentaris estiguin subjectes a l'escrutini públic, un cop s'hagi aprovat el text legal corresponent amb el que es prohibiran certes activitats professionals 'per prevenir tot conflicte d'interès'.

El president també ha explicat que hi haurà una 'fiscalia financera amb competència nacional' per ocupar-se de la 'lluita contra la gran delinqüència econòmica i financera' i que podrà actuar en els casos de corrupció i de gran evasió fiscal. A més, quan hi hagi condemnes per corrupció o frau fiscal, els càrrecs públics tindran prohibit de manera 'temporal o definitiva' tornar a exercir un lloc a l'administració.

Hollande ha relacionat aquestes mesures amb altres iniciatives destinades a aconseguir eradicar els paradisos fiscals a Europa i al món. Per això ha anunciat que obligarà als bancs del seu país a comunicar la llista de les seves filials i les activitats que hi duen a terme.

D'altre banda, Luxemburg ha anunciat aquest dimecres que a partir de l'1 de gener del 2015 intercanviarà automàticament dades bancàries amb la resta de socis per lluitar contra l'evasió fiscal. D'aquesta manera, Luxemburg s'uneix als altres 25 estats membres que ja utilitzen aquest mètode, introduït en una directiva europea, i relaxarà així el seu secret bancari.

Àustria negociarà amb la Unió Europea l'anul·lació del secret bancari per als estrangers
Resum: Viena.- Àustria, juntament amb Luxemburg, negociarà amb la Unió Europea l'intercanvi de dades bancàries per lluitar contra l'evasió fiscal, anul·lant d'aquesta manera el secret bancari per als inversors estrangers. Així ho va anunciar aquest dimarts el cap de govern austríac, Wener Faymann, en unes declaracions que recull l'Agència EFE.
Text: Segons l'agència austríaca APA, Faymann va destacar que les negociacions no suposaran cap atac a l'estalviador mitjà austríac i en aquest sentit va recordar que el secret bancari té rang constitucional. Faymann va afegir que la llei permet separar clarament als estrangers dels nacionals, i que la directiva europea es refereix només als comptes de ciutadans o ens estrangers.

EFE recorda que Àustria i Luxemburg han bloquejat des de fa anys un consens sobre l'intercanvi de dades bancàries amb l'argument que Suïssa hi hauria d'estar inclosa. Experts austríacs, com l'economista Friedrich Schneider, de les universitats de Linz, calculen que a Àustria hi ha dipositats 70.000 milions d'euros en capitals forans, dels quals un 15% provindrien d'evasors fiscals estrangers

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT