PUBLICITAT

Es disparen les assistències vinculades a les malalties mentals

  • Els Serveis de Salut Mental van atendre l'any passat un 10% més de visites que al 2011
  • Més de 250 adolescents entre 12 i 17 anys van requerir d'hospitalització parcial
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'Hospital de Meritxell acull actualment els Serveis de Salut Mental tant a nivell d'hospitalització, consultes externes o del mateix Centre de Dia. Foto: TONY LARA

Les estadístiques del 2012 dels Serveis de Salut Mental no poden ser més preocupants. Durant l'any passat es van comptabilitzar 12.469 visites, un percentatge que representa un increment del 10% en relació al 2011. Totes les persones ateses presentaven diferents tipologies relacionades amb algun trastorn mental: esquizofrènies, casos de bipolaritat, depressions o ansietat, entre d'altres. Professionals com ara, psiquiatres, psicòlegs, infermers i treballadors socials són els encarregats de posar fil a l'agulla.

El Dr. Joan Obiols, director dels serveis de Salut Mental, explica que totes les patologies actuals estan estretament relacionades amb el context econòmic i social.

SERVEIS / Dintre dels serveis oferts, l'Hospital de Dia d'Adults va rebre 1.563 visites, un 5% més que al 2011; el Centre de Dia, 2.241 (un 1% més); l'Hospital de Dia Infanto-Juvenil, 266 (un 15% més) i el Taller de Memòria per a la gent gran, 996 (+ 11%).

Una de les dades més significatives és el fort increment d'adolescents, entre 12 i 17 anys, atesos per l'Hospital de Dia Infanto-Juvenil per tal d'estabilitzar una situació patològica en relació a problemes de conducta, trastorns d'ansietat o trastorns de conducta alimentària. El Dr. Obiols assegura que l'increment de la demanda de consultes es conseqüència de «situacions familiars difícils on en molts casos els pares estan sense feina o, pel contrari, tenen tanta que no tenen temps per dedicar-se als seus fills».

ALTRES DADES / El Centre de Dia, un recurs assistencial d'hospitalització parcial, atén actualment 12 persones cada dia. Aquest servei va dirigit a pacients d'evolució crònica dins de l'espectre del que s'anomena Trastorn Mental Greu.

La Unitat d'Hospitalització, per aquells pacients que requereixen ser ingressats per l'agreujament de la seva patologia, ara està atenent a 10 usuaris, mentre que la capacitat de l'Hospital Infanto-Juvenil és de sis places, tot i que s'ha de tenir en compte que l'assistència es dóna dos tardes per setmana.

NOVA RESIDÈNCIA / El projecte de llei d'atenció social i sociosanitària contempla donar resposta a una antiga reivindicació de tot el col·lectiu que integra la salut mental. La manca d'inversió econòmica per a la creació de noves infraestructures fa que agafi volada la idea que la residència del Solà d'Enclar es reconverteixi en un centre que acolli els malalts mentals. El Cedre restaria com l'única residència sociosanitària pública de referència. El Dr. Obiols indica que es tractaria d'un pas important «aprofitant els pocs recursos actuals». Segons els seus càlculs, d'entrada la seva capacitat ideal podria estar al voltant d'entre 30 i 40 persones ingressades.

FAMILIARS / La presidenta de l'Associació de familiars de malalts mentals, Rosa Lluís, considera que el país ha de tenir una residència de referència però creu que la del Solà d'Enclar no és la millor opció. Lluís opina que tot i que «no s'ens ha convidat i no coneixem prou l'espai», el centre geriàtric no respon a les necessitats específiques dels malalts mentals.

En aquest sentit creu que s'haurien d'explorar altres alternatives com pot ser la creació de petits edificis, tranquils i aïllats, a manera de pavellons en els quals es puguin incorporar una sèrie d'espais com «tallers, jardins, petits horts o, fins i tot, un hivernacle».

Un projecte que hauria d'anar més enllà per poder «permetre atraure persones procedents de fora d'Andorra». L'Associació també mostra els seus dubtes sobre si l'espai actual tindria la capacitat per poder acollir, segons les seves previsions, a un mínim de 150 persones que és la xifra òptima per cobrir les necessitats d'aquests malalts. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT