PUBLICITAT

El PS debatrà sobre l'organització del partit i el matrimoni gai

  • Gairebé tot està a punt per al congrés que els socialdemòcrates celebraran el proper 20 d'abril
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Ferran Goya i Jaume Bartumeu lideren el darrer congrés del Partit Socialdemòcrata, celebrat el juny del 2011 Foto: TONY LARA

Ja està gairebé tot a punt pel congrés extraordinari que el Partit Socialdemòcrata (PS) ha de celebrar el proper dissabte 20 d'abril. La junta gestora ha fet la seva feina i els militants ja tenen, des del passat 25 de març, les deu ponències que han de debatre per tal que les puguin estudiar i presentar-hi esmenes si ho consideren escaient. Entre aquestes ponències destaquen una sobre l'organització del partit i una sobre el matrimoni homosexual, entre d'altres. També ja s'ha aprovat pel que queda de comitè directiu el reglament del congrés, que aquest mateix haurà de validar al principi de la reunió. Només falten les candidatures al comitè executiu i directiu, que es poden presentar fins el dia abans del congrés.

«En principi, va tot segons estava previst», va assegurar ahir al PERIÒDIC Judith Salazar, membre de la junta gestora. Dijous ja es va validar el reglament que haurà de regir el congrés –si aquest l'aprova en iniciar-se la sessió–, i també es van aprovar els documents congressuals. I encara fa més temps que es tenen les ponències que s'hi hauran de debatre. De fet, la militància les té des del 25 de març passat. En total són deu. La majoria venen de les comissions de treball. Si bé és cert que en un principi es volien agrupar totes en una ponència marc, la successió dels fets va portar la gestora a demanar als coordinadors de cada comissió que presentessin les ponències en les que treballaven de manera individual. A més d'aquestes, hi haurà dues ponències presentades a títol individual: una signada per membres del comitè parroquial d'Ordino i una altra que defensaran David Rios, Rosa Gili, Pere López i Judith Salazar.

D'entre les ponències que provenen de les comissions destaca la del grup de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transexuals (GLBT), que busca que el partit defensi la igualtat de drets de tots, indiferentment de la sexualitat de cada un, segons va saber l'ANA. Aquesta aborda un tema d'actualitat política, ja que la idea de legalitzar el matrimoni homosexual s'ha posat recentment sobre la taula en diverses ocasions.

També són remarcables les ponències que vénen d'Ordino i del grup format per Rios, Gili, López i Salazar. La primera aposta per la «comunicació com a marc fonamental per a la democràcia interna», i té l'objectiu «d'horitzontalitzar» el partit , és a dir, que tothom hi col·labori d'una manera més propera i es puguin aportar idees, i que no ho decideixi tot un líder. L'altra té per a objectiu que el candidat a cap de Govern socialdemòcrata per la convocatòria del 2015 sigui escollit per un sistema d'eleccions primàries.

A banda d'aquestes, també es presenten ponències des de la comissió d'economia, de la d'educació, de la d'igualtat, la que treballa sobre la Caixa Andorrana de Seguretat Social, i la de la comissió d'afers polítics i jurídics.

DOBLE NEGOCIACIÓ / Una de les queixes recurrents de la militància era que tenien accés a les ponències a debatre amb poc temps per estudiar-les. Per això en aquesta ocasió s'ha procurat que es rebin amb temps suficient. De fet, es van enviar el 25 de març. I aquest marge de temps permet una doble negociació. Ahir es tancava el primer termini per presentar esmenes als textos, que els seus redactors podran negociar fins dos dies abans del congrés. I després en el mateix congrés es podran tornar a fer i negociar noves esmenes. Així, a més de donar més temps per preparar-se, s'afavoreix que el nivell de consens sigui més ampli.

ELS DEURES PER FER / La major part de la feina que tenia encarregada la gestora ja està enllestida. Només falta que arribin les candidatures per configurar els comitès executiu i directiu. En aquest sentit, val a dir que es poden presentar fins el dia abans del congrés, és a dir, el divendres 19 d'abril. De moment no se n'ha presentat cap, per «una candidatura segur que hi haurà, però no se sap si n'hi haurà més», va exposar Salazar.

En aquest sentit, el grup FemPS ja va manifestar la seva voluntat de presentar una candidatura i ha estat treballant en el programa que volen tirar endavant, en cas que la seva sigui la candidatura escollida. Però l'elaboració d'aquest programa els «ha agafat força temps», i això ha fet que encara no hagin començat a configurar la candidatura ni a parlar dels noms que l'ompliran. De totes maneres, segons informava l'ANA, la idea de FemPS és d'incloure-hi persones d'aquest grup però també comptar amb altres militants. De moment, no s'ha definit qui encapçalarà la candidatura tot i que l'únic que va manifestar la voluntat d'estar al capdavant és Pere López, i si no hi ha altres propostes ell optaria a primer secretari, mentre que faltaria per proposar el candidat a president.

En aquest punt, també s'ha de dir que el comitè directiu extraordinari que es va celebrar dijous va acordar que el comitè executiu estigui format per un total d'11 persones enlloc de 12 com era a l'anterior. Hi haurà els tres membres orgànics –el president, primer secretari i secretari d'organització– i vuit vocals, ja que així el total és un número imparell i en cas de votacions no es podria donar l'empat.

CRIDA A LA PARTICIPACIÓ / Malgrat que alguns militants ja van anunciar la seva absència al congrés, com és el cas del propi president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, o el de l'expresident del partit, Víctor Naudi, des de la junta gestora es continua animant a la participació. «L'ideal és que vingui el màxim de gent i que el que s'hagi de discutir es faci allà», va concloure ahir, Salazar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT