PUBLICITAT

Martí es compromet a regular el dret de vaga en aquesta legislatura

  • El cap de Govern vol firmar el Pacte internacional sobre drets econòmics, socials i culturals
  • Ban Ki-moon compta amb el poble andorrà per divulgar els valors de la Carta de l'ONU
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Encaixada de mans entre Martí i Ban Ki-moon. A dalt, el Secretari General de l'ONU en la roda de premsa. A baix, amb els síndics Mateu i Bonell Foto: TONY LARA

El cap de Govern, Toni Martí, va reconèixer ahir, davant el Secretari General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), Ban Ki-moon, que «Andorra ha ratificat el Pacte internacional sobre drets civils i polítics però no ha signat el Pacte internacional sobre drets econòmics, socials i culturals, perquè la nostra legislació encara no està a punt». I va afegir que «m'he compromès avui a desenvolupar el que encara ens fa falta, regular el dret de vaga». Martí va recordar que «és un dret que ja existeix perquè el recull de forma clara i concisa la nostra Constitució però cal regular-lo en aquesta legislatura perquè» –va continuar–, «el compromís d'Andorra amb els drets humans és indubtable». Recordant que la Constitució es refereix de forma explícita a la Declaració Universal dels Drets de l'Home, el cap de Govern també va afirmar que «avui» –per ahir– «és un dia molt important per a Andorra. Parlo en nom del Govern però també de tot el poble, és un gran honor rebre el secretari general de l'ONU». Martí també va insistir en que «és la primera vegada que un secretari general de les Nacions Unides visita el nostre país, i a més, en un moment tan significatiu en què coincideix amb l'aniversari dels 20 anys de Constitució i del posterior ingrés del Principat a l'ONU».Entre els temes que van abordar ahir els dos mandataris, Martí va explicar que «hem parlat dels drets de la dona, de l'obertura econòmica i de la presidència d'Andorra al Consell de Ministres del Consell d'Europa)». En el primer dels temes no va escapar al secretari general de l'ONU que el Consell General és «el segon parlament al món on la presència femenina és tan important, sense necessitat d'una llei de quotes» va dir Martí.

Després de comentar la ràpida evolució de la dona a Andorra que «en 40 anys des que va guanyar el dret a vot té una presència paritària al Consell General», Martí va afegir que «això demostra la voluntat de canvi del poble andorrà, tot i que encara hi ha molt camí per fer». I va evocar l'absència d'igualtat en l'àmbit laboral: «Les dones encara no tenen les mateixes oportunitats que els homes per ocupar càrrecs directius o de responsabilitat en alguns sectors econòmics de gran rellevància». I també va constatar que «a Andorra l'ocupació femenina és alta tot i que encara hi hagi diferències salarials importants». En quant a l'obertura econòmica, Martí va explicar a Ban Ki-moon que «la fem amb gran convicció i que el país ja ha equiparat els drets econòmics de tots els residents». El cap de Govern va reiterar que «l'obertura és indispensable per assegurar el creixement del país però no hem d'oblidar la cohesió social». Apostant pel talent com a valor afegit, Martí va sentenciar que «volem una economia més transparent i oberta».

Promoció de la democràcia / Ban Ki-Moon va reconèixer «l'esforç que fa Andorra per obrir i diversificar la seva economia perquè sigui prospera i transparent». El secretari general de l'ONU es va felicitar de que ara fa vint anys Andorra ingressés a l'ONU. «Em complau que assumeixi el compromís de promoure la democràcia i els drets humans, perquè els petits Estats també hi poden contribuir de manera significativa». I va afegir que «el compromís d'Andorra per assolir la igualtat de gènere és remarcable; és el segon país del món amb més paritat al parlament i espero que això inspiri altres països d'arreu del món». No obstant això, Ban Ki-moon va insistir en que ara «només falta que signi el Pacte internacional sobre els drets econòmics, socials i culturals, perquè vull treballar amb el poble andorrà per promoure els valors essencials de la Carta de les Nacions Unides, la pau, els drets humans i el desenvolupament sostenible».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT