PUBLICITAT

Cinca i Moscovici signen l'acord per evitar la doble imposició

  • El conveni ha d'eliminar el gravamen del 34% que França aplica a les empreses que exporten serveis
EL PERIÒDIC
PARÍS

Periodic
Cinca, Moscovici i Cazeneuve signen el conveni de no doble imposició, ahir a París Foto: SFG

Els ministres de finances andorrà i francès van signar ahir, a París, el conveni per evitar la doble imposició (CDI) entre els dos estats. El text, doncs, ja està a punt per a què els respectius poders legislatius –el Consell General per Andorra, i l'Assemblea Nacional i el Senat per França– el ratifiquin. Pas previ a la seva entrada en vigor.

El text signat pel ministre de Finances, Jordi Cinca, i el seu homòleg francès, Pierre Moscovici, no presenta canvis en relació al rubricat el 4 d'abril passat, segons assegura el Govern mitjançant un comunicat, i «representa la plena homologació del sistema fiscal del Principat i l'eliminació del gravamen del 34% aplicat per l'administració francesa a les societats que exporten serveis al país veí». Aquest és el principal benefici, si se'n pot dir així, que n'obtindran les empreses andorranes que vulguin expandir-se cap a França, doncs, en eliminar les retencions a l'origen sobre la facturació «posa Andorra en situació de competir».

Des del Govern, es considera la signatura d'ahir com a «clau en l'estratègia de posar Andorra en situació de competir, a més d'un incentiu per a la inversió estrangera». Cinca va expressar la satisfacció, pròpia i de l'Executiu, no només per la signatura del CDI, sinó també perquè representa «un primer pas» de cara a la signatura de nous convenis –doncs França és «un dels principals actors internacionals i capdavantera en promoció de la transparència financera internacional», tal com assenyala el Govern en un comunicat– i és un senyal «que anem pel bon camí». Així mateix, el ministre de Finances desplaçat a París va manifestar que sense aquests convenis l'obertura econòmica –que és la «columna vertebral» del futur model econòmic– no tindria sentit.

L'ENTRADA EN VIGOR /La voluntat andorrana és que el conveni que evita la doble imposició entri en vigor «el més aviat possible», assenyalava ahir a la tarda Cinca, després de signar el text amb Moscovici i el ministre delegat prop del ministeri d'Economia i Finances encarregat del Pressupsot, Berard Cazeneuve. Però s'ha d'advertir que abans cal que els poders legislatius dels dos països ratifiquin l'acord. És a dir, el Consell General hi ha de donar el vistiplau per la part andorrana, i per la banda francesa el text serà revisat tant per l'Assemblea Nacional com pel Senat. I si el Consell General podria ratificar-ho abans que s'acabi el 2013, a França el «procés serà més llarg», doncs és un sistema bicameral i a més els procediments «són més complexes». En aquest sentit, Cinca va afirmar que «l'únic que puc demanar és que vagin el més ràpid possible a portar-ho al poder legislatiu», i va afegir que «tan de bo» pogués entrar en vigor de cara l'any que ve.

EL PRIMER DELS QUE VINDRAN / Aquest és el primer dels convenis per evitar la doble imposició que han d'arribar. La setmana passada, Cinca es reunia amb el seu homòleg espanyol, Cristóbal Montoro, per iniciar formalment les negociacions que han de culminar amb un acord similar al signat ahir amb França. De la mateixa manera s'han iniciat ja els treballs preparatoris i l'intercanvi de documentació sobre els respectius marcs fiscals per començar les negociacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT