PUBLICITAT

Autea inicia el projecte de centre d'atenció i seguiment

  • La idea es basa en el sistema d'historial mèdic compartit
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La presidenta d'Autea, Maite Martínez Foto: ÀLEX LARA

Era una idea de l'anterior junta, però l'actual la manté. És l'objectiu «més ambiciós» de tots, i es tracta de crear un centre d'atenció i seguiment per a les famílies d'afectats per un trastorn d'espectre autista (TEA). Així ho va explicar la nova presidenta d'Autea (Associació d'Afectats d'Autisme), Maite Martínez, que va reconèixer que ja hi ha algun cas en què «s'ha començat a fer aquest seguiment».

El projecte s'ha iniciat habilitant un dia a la setmana per actuar com a centre d'atenció, i gràcies a les psicòlogues que s'han integrat a la nova junta, que s'han ofert voluntàriament per engegar-ho. De moment no es disposa dels mitjans necessàris, però la voluntat és que a la llarga s'acabi fent un «centre pròpiament, amb una plantilla de treballadors». La seva feina seria la d'atendre les famílies, assessorar-les i adreçar-les als especialistes escaients. «Fer el primer intercanvi», comenta Martínez, que veu com «sovint» el problema és que la família és conscient que al fill «li passa alguna cosa i no saps el què». És més, uns anys enrera, «el problema el tenies tu per veure coses que ningú veia», explica. I el centre vol evitar justament això i afavorir el diagnòstic precoç. «En casos d'autisme lleu, el fet d'actuar de forma precoç és primordial, i els canvis poden ser espectaculars», diu la nova presidenta d'Autea.

L'anterior junta ja va treballar en el projecte, i es van configurar diferents grups de treball implicant els diferents actors que intervenen: «des de Salut Mental al Servei Andorrà d'Atenció Sociosanitària, els ministeris d'Educació i de Salut, l'Escola Meritxell, etcètera». I es van establir uns protocols d'actuació per determinar «quin seria el millor camí a seguir per aquestes famílies i que estiguin acompanyades». La base del projecte és el sistema d'historial compartit i del metge de referència. «S'estalvia temps i duplicitats de feina», comenta Martínez. El problema, però, és que hi ha diferents institucions implicades, i quan es vol fer un pas, «has de demanar permís a uns i altres, i posar d'acord tantes entitats alenteix el procés». És també per això que des d'Autea ja es va proposar anar construint el projecte des de la pròpia associació.

DONAR A CONÈIXER EL TRASTORN / En motiu del Dia Mundial de l'Autisme –que es commemora avui–, les psicòlogues de la junta d'Autea van fer una carta per donar a conèixer el trastorn d'espectre autista. En aquesta assenyalen que el TEA «es manifesta en la infància, afectant a una de cada 88 persones», i que hi ha diferents tipologies. Aquest trastorn afecta «a la socialització, la comunicació, la imaginació, la planificació, la reciprocitat emocional i evidència de conductes repetitives o poc habituals», i els símptomes més característics són «la incapacitat d'interacció social, l'aïllament i les estereotípies, moviments incontrolats d'alguna extremitat».H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT