PUBLICITAT

Ban Ki-moon s'interessa per les polítiques d'igualtat

  • El secretari general de les Nacions Unides visita avui el Principat
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, a la seu de Nova York Foto: AP

El secretari general de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), Ban Ki-moon, tractarà temes com ara les polítiques per promoure la igualtat de gènere i l'obertura econòmica d'Andorra en les trobades que mantindrà amb les autoritats avui, en una visita que s'emmarca en el 20è aniversari de la Constitució (14 de març del 1993) i de l'entrada d'Andorra a l'ONU (28 de juliol del 1993). Ban Ki-moon, que farà nit a Andorra, es reunirà amb el cap de Govern, Toni Martí, i amb el síndic, Vicenç Mateu. La delegació que arriba a Andorra des de Barcelona en helicòpter, es traslladarà a les dotze del migdia a l'edifici administratiu on comencen els actes oficials. Ban Ki-moon, acompanyat de la directora de la Divisió d'Europa, Elizabeth Spehar, mantindrà una entrevista i una reunió de treball amb el cap de Govern i amb el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya.

Entre els temes que es tractaran hi ha les polítiques per promoure la igualtat de gènere, una qüestió que ja va abordar el ministre Saboya a la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona a l'ONU el passat 5 de març. Segons informen des del Govern, també figura a l'ordre del dia l'obertura i la diversificació de l'economia andorrana així com la presidència andorrana al Comitè de Ministres del Consell d'Europa i les possibilitats que aquesta presidència ofereix en la cooperació entre organismes internacionals.

A tres quarts d'una del migdia, el cap de Govern i el secretari general de l'ONU faran una conferència de premsa conjunta abans de traslladar-se al dinar ofert pel cap de Govern a la delegació de les Nacions Unides. El programa de la tarda s'inicia amb la visita a la Casa de la Vall. Ban Ki-moon mantindrà una reunió amb el síndic, Vicenç Mateu, i farà un recorregut per la Casa de la Vall abans de desplaçar-se a la nova seu del Consell General on s'adreçarà des de la tribuna als parlamentaris. L'acte final de la jornada tindrà lloc a l'Auditori d'Ordino, en presència de totes les autoritats, amb les al·locucions del cap de Govern i del secretari general de l'ONU que donaran pas a una recepció oficial. El programa es tanca amb un sopar oficial ofert pel Consell General.

l'aniversari / Andorra es va convertir en el 184è Estat membre de l'ONU el 28 de juliol del 1993, després que el Consell de Seguretat de l'Organització aprovés per consens la Resolució 848 del 8 de juliol del mateix any, acceptant la sol·licitud del Principat d'esdevenir Estat membre. Fins el 2009, Juli Minoves, Julià Vila i Carles Font van ser els representants permaments d'Andorra a l'ONU. Des del 2009 fins a l'actualitat, Narcís Casal desenvolupa aquesta funció. Des de la seva entrada a l'ONU, Andorra ha donat suport a diferents resolucions importants com la relativa al dret a l'alimentació, al dret a l'autodeterminació del poble palestí, a la moratòria de la pena de mort; a la llibertat religiosa i de pensament (presentada per la UE), a la necessitat de posar fi a l'embargo comercial dels Estats Units a Cuba, i les resolucions relatives a les execucions extrajudicials, arbitràries i sumàries i a la iniciativa per al desenvolupament.

defensa dels drets humans / El Principat però, també dóna suport a resolucions relatives a situacions actuals, com és la violació dels drets humans a Síria o en altres països com ara Iran, Myanmar i Corea del Nord. També és membre de la Comissió de Desenvolupament Social, òrgan integrat per 46 membres de l'ECOSOC, que tracta temes relacionats amb la defensa de la família, pobresa, integració i protecció social, joventut, limitacions i drets dels indígenes. Les prioritats de la cooperació andorrana són els objectius de desenvolupament del mil·lenni que Andorra i altres 189 Estats van aprovar en assemblea el 13 de desembre del 2000.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT