PUBLICITAT

El 17% dels autònoms s'acullen a la cotització reduïda de la CASS

  • El Govern vol modificar la Llei de la CASS i donar resposta a un sector assotat per la crisi econòmica
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El mostrador d'atenció al públic i als afiliats de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, a Andorra la Vella Foto: TONY LARA

La possibilitat dels treballadors per compte propi d'acollir-se a la cotització reduïda, que va entrar en vigor el gener de l'any passat, va fer que el nombre d'autònoms que beneficien del nou règim especial de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) vagi augmentant progressivament. A començaments del març passat, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ja va anunciar l'entrada a tràmit d'una nova modificació de la llei de la CASS que permetrà la cotització esglaonada, però de moment només es pot cotitzar en dues modalitats la global (100%) o la reduïda del 75%. Les darreres dades facilitades per la CASS, del gener passat, recullen un total de 654 persones acollides a aquest règim. Les primeres modificacions de la llei de la CASS d'aquesta legislatura per donar més facilitats de cotització als autònoms van ser aprovades pel Consell General el 29 de desembre del 2011.

Així, a partir del gener de l'any passat es van poder començar a acollir a aquest règim alguns autònoms. Ara, però, el Govern vol fer noves modificacions perquè els autònoms puguin cotitzar en funció dels seus ingressos.

modificacions / El Govern va entrar a tràmit parlamentari el projecte de llei que preveu aquesta nova modificació el passat 18 de març i els grups parlamentaris tenen temps per presentar-hi les esmenes corresponents fins el proper 11 d'abril. Aquesta nova modificació té la voluntat de donar resposta a les queixes del sector perquè el mateix ministre Cinca va reconèixer que «actualment hi ha un nivell d'exigència no adaptat a la realitat». Mentrestant, però, la xifra dels autònoms que s'acullen a la cotització reduïda és cada mes superior. Els treballadors per compte propi que s'acullen a la cotització reduïda paguen un 25% menys que la cotització normal, i per això han d'estar en els dos primers anys d'activitat o que els seus beneficis no arribin als 24.000 euros anuals. Per poder cotitzar necessiten presentar en l'exercici econòmic anterior, un resultat inferior als 24.000 euros, així com una xifra de negoci inferior a 150.000 euros per als negocis relacionats amb serveis professionals i empresarials i a 300.000 euros per a la resta de negocis. Per determinar aquests imports s'aplica la normativa comptable vigent amb els ajustaments positius resultants de considerar totes les retribucions en favor del titular de l'activitat i de les altres persones que hi treballin i convisquin amb el titular. Des que va entrar en vigor aquesta mesura, el primer mes s'hi van acollir cinc autònoms, el segon mes set, i a partir del tercer mes, el març del 2012, es va anar incrementant la xifra fins a arribar als 654 el passat mes de gener. Segons les mateixes dades de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, el mateix mes de gener hi havia un total de 3.859 treballadors per compte propi donats d'alta a la CASS, el que significa que s'acullen al règim de cotització el 17% dels autònoms. Tot i que aquest no és el percentatge que calculava el Govern quan va proposar la modificació de la llei, ja que pensava que s'hi acolliria el 45% dels autònoms, s'observa que la xifra s'incrementa cada mes aproximadament en una cinquantena de persones.

Amb la implantació de la cotització reduïda per als autònoms, el 30 de desembre del 2011 també va entrar en vigor la cotització mínima per als estudiants d'entre 25 i 30 anys i una reduïda per als aturats que no perceben la prestació per desocupació. En aquests casos l'evolució d'assegurats també va a l'alça tot i que les xifres són molt inferiors. Al gener del 2013 hi havia assegurats 46 estudiants i un centenar de persones desocupades sense prestació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT