PUBLICITAT

El Ministeri de l'Interior descarta implementar la policia de proximitat

  • Espot argumenta que l'actual nombre d'agents fa inviable el model establert l'any 2007
  • El col·lectiu de funcionaris del cos creu que la prioritat és ara cobrir els serveis habituals
LAIA F. MAROT / JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una parella de policies patrulla amb un gos ensinistrat per l'avinguda Meritxell de la parròquia d'Andorra la Vella. Foto: TONY LARA

El Ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot va respondre negativament a la demanda dels cònsols de les set parròquies sol·licitant la implementació de la policia de proximitat. En la darrera reunió conjunta dels màxims responsables de les corporacions locals del país, celebrada al Comú d'Escaldes-Engordany, es va fer aquesta petició de restitució amb una finalitat sobretot de dissuasió.

La mancança d'aquestes patrulles es constata sobretot a les parròquies més allunyades del centre, ja que, segons argumenten els cònsols, en períodes de gran afluència turística cal que la policia sigui visible com a mesura dissuassòria per impedir que es cometin actes delictius.

EXPLICACIONS /Xavier Espot va explicar que va rebre una carta de la portaveu de l'última reunió de cònsols, Trini Marín, en la qual li exposava quina era la demanda dels comuns en aquest sentit. Una missiva a la qual va respondre precisant que la policia de proximitat no s'ha desmantellat mai ja que es va implantar per primera vegada l'any 2007. El titular de la cartera d'interior va indicar que inicialment estava previst que al 2012 s'incorporessin a la plantilla més efectius, «cosa que obviament no s'ha produït». A aquest fet cal afegir les jubilacions d'una vintena de policies, que no s'han cobert.

Per tant, les circumstàncies actuals han impedit fixar un model de policia de proximitat tal i com s'havia previst inicialment que «no s'ha acabat d'implantar mai,però tampoc s'ha desmantellat mai».

PRIORITATS/ El nombre actual d'agents policials, una mica més de 200, fa inviable «implementar la policia de proximitat tal i com s'havia previst al 2007 a llarg termini». Segons el ministre la situació fa que es fixin prioritats que són «absolutament ineludibles».

El Govern no descarta replantejar-se la seva decisió un cop fet un anàlisi dels mitjans humans que són necessaris cobrir i «si poguéssim procedir a cobrir suficients places a tal efecte».

CFPA/ El Col·lectiu de Funcionaris de Policia d'Andorra (CFPA) també veu poc factible a curt i mig termini poder implementar la policia de proximitat per la manca d'agents del cos. El seu president, Salvador Prieto creu que en l'actualitat hi ha «falta d'efectius per realitzar els serveis habituals».

Pel sindicalista les necessitats més urgents de la policia se centren en l'ampliació, per exemple, del grup d'accidents de trànsit o poder destinar més efectius a cobrir altres serveis quan es traslladen els detinguts a la Batllia.

També estableixen com a prioritat poder cobrir les vacants generades per las jubilacions dels agents policials.

CÚPULA POLICIAL/ El Govern continua, d'altra banda, buscant substituts per ocupar la direcció de la policia. Espot va indicar que no hi ha presa per aquests recanvis ja que es considera que les persones que ocupin aquests llocs han d'estar suficientment capacitades i ser les idònies. «Si això ha de suposar més temps, creiem que val la pena esperar sobretot tenint en compte que el director i els adjunts exerceixen ara els seus càrrecs amb professionalitat», va afegir-.

El Govern considera que l'ideal seria poder nomenar la nova cúpula policial el més aviat possible però «la rapidesa no pot ser un obstacle per trobar persones preparades».

DELICTES TECNOLÒGICS/ El Ministeri de l'Interior també es planteja la possibilitat de reforçar a nivell de mitjans humans la secció que s'ocupa dels delictes tecnològics donat que cada vegada les noves tecnologies estan més implantades.

El grup de delictes tecnològics de la Policia d'Andorra, format per dos agents especialitzats en la matèria, cada vegada té més feina, no tan sols per l'exponencial creixement dels delictes tecnològics i els relacionats amb les xarxes socials, sinó també perquè en la majoria d'investigacions policials actualment hi apareixen aparells electrònics que cal analitzar. Sobretot en els casos de blanqueig i en el de tràfic d'estupefaents.

També cal tenir present l'augment dels delictes relacionats amb aquets camp, tant en quantitat com en tipologia: Estafes, vulneració de correus, hackers, sexting, grooming, etc.

Precisament per aquest motiu aquest any s'han previst una sèrie de partides pressupostàries per millorar «els mitjans materials amb els quals treballen els agents d'aquest servei».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT