PUBLICITAT

Res queda a l'atzar

  • Koldo Álvarez i el seu equip busquen després de cada partit tota la informació possible de cara al pròxim rival H Es corregeixen errades, es fa un informe exhaustiu que hauran d'estudiar els jugadors i es planifica el calendari d'entrenament
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Koldo Álvarez revisa la informació del partit a Estònia, ahir a la seu de la Federació. Foto: ÀLEX LARA

Un partit de la selecció consta de 90 minuts durant els quals tot està estudiat: com juga l'equip rival, com juga cada jugador, quin és l'estil de joc a seguir i tots els aspectes tàctics en cada situació. Tant de la tricolor com del rival. No pot haver-hi cap fissura.

Aquesta feina la realitza el cos tècnic de la tricolor i no és cosa de dos dies, però. Per exemple, ahir era el primer dia de treball d'oficina de Koldo Álvarez després de la derrota de dimarts per 2-0 a Estònia i ja s'ha posat en marxa la maquinària de preparació de cara al pròxim partit de la fase de classificació per al Mundial 2014, que serà a Turquia el 6 de juny. El més habitual en compromisos de selecció és tenir dos partits gairebé seguits i en aquest cas quatre dies més tard, el dia 10, tocarà Holanda a casa. Per tant la feina serà doble tot i que en els partits de la segona volta –com és el cas ara mateix en el grup D– tan sols s'ha d'actualitzar els informes que ja s'han fet prèviament per als partits de la primera volta. Seran dos mesos de recopilar el màxim d'informació per transmetre-la als jugadors i que aquests posin la teoria a la pràctica.

Després d'un partit hi ha dos punts prioritaris: el primer és fixar el calendari fins al següent partit: «Tenim la sort de ser una de les poques seleccions que fa un entrenament cada setmana», destaca Koldo d'una dels pocs avantatges que té la tricolor respecte dels seus rivals, que juguen la gran majoria en lligues professionals i la seva agenda laboral d'entre setmana no permet més entrenaments que els que fa amb el seu club. En dit calendari es planifiquen totes les dates dels els entrenaments i amistosos, cosa que ajudarà a definir la següent convocatòria.

Paral·lelament es farà un anàlisi del partit ja jugat amb fins a tres visionats necessaris per veure el joc de cada jugador i el col·lectiu, tant de la selecció com del rival en qüestió. «Mirem els aspectes ofensius i defensius, a nivell individual i de línies. Jo m'encarrego dels aspectes tàctics i tècnics, Sergi Teba [segon entrenador] l'estratègia i Eloi els porters. Una vegada tenim tota la informació exposem totes les correccions a fer en un vídeo que ensenyem als jugadors perquè entengui tot el que fa bé i el que fa malament», exposa el seleccionador.

Informe del rival

Una vegada s'han estudiat i explicat tots els aspectes bons i dolents del partit anterior comença la recopilació d'informació del pròxim rival, que es bolcarà en un informe en el qual es detallarà un estudi de cada jugador, l'estil de l'entrenador i la manera de jugar en els darrers enfrontaments. Internet és ara mateix l'eina que més ajuda juntament amb els programes informàtics com l'Eric que permeten aprofundir en tots els aspectes del joc. «Sempre acabem sabent més o menys amb quins jugadors i com jugaran contra nosaltres», reconeix Koldo «i quan tenim l'informe li donem als jugadors perquè també es xopin d'informació». Per exemple Marc Garcia podrà veure quin tipus de jugador és Arda Turan, a qui segurament haurà de marcar en el pròxim partit contra Turquia i en aquest informe trobarà les característiques del volant de l'Atlético de Madrid amb nombrosos vídeos que posen a la pràctica totes les virtuts i defectes del seu joc.

El final del procés es desenvolupa els dies previs al partit. No és més que refrescar la memòria, repassar els aspectes més importants que teòricament els jugadors ja han estudiat. L'equip tècnic elabora vídeos dividits en tres fases: aspectes ofensius, defensius i transicions, i estratègies. «Tenim una o diverses maneres d'afrontar cada una de les situacions al camp», assegura Koldo. Això mateix: res queda a l'atzar. En un còrner, una pilota aèria al mig del camp, una pèrdua en l'àrea contrària, una falta... A última hora, però, és important «refermar idees i transmetre missatges alentadors» perquè ja queda poc a dir i el jugador necessita confiança. Absolutament tot està contemplat i la missió del cos tècnic és ajudar als jugadors a reaccionar de la manera correcta en cada moment, cosa gens fàcil.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT