PUBLICITAT

Més de 3.000 societats estan fora de termini per presentar comptes

  • Els empresaris que compleixen són 5.600, cosa que representa un increment del 19%
  • El nombre dels que incompleixen disminueix en el 10% respecte de l'exercici anterior
GLÓRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els nous locals de l'Administració Tributària del Govern a la baixada del Molí, a Andorra la Vella Foto: TONY LARA

El nombre de societats que no van presentar els comptes al Registre de Societats Mercantils per a l'exercici del 2011 s'eleva a 3.060, segons el llistat que va publicar ahir el Ministeri d'Economia al BOPA. No obstant això, el nombre de societats que no compleixen s'allunya del registrat l'any passat, en què van ser 3.304 les societats que no van complir. El Ministeri d'Economia va informar ahir que de la mateixa manera que el nombre d'empresaris que no compleixen disminueix, també augmenta el nombre d'empresaris que fan els deures i que aquest any és de 5.596, cosa que representa un increment del 19% respecte a l'exercici anterior en què només van ser 4.700. Sigui com sigui, les 3.060 societats que no van presentar els comptes del 2011 al registre s'arrisquen a multes d'entre 601 i 2.000 euros i se'ls aplicarà el principi de «tracte successiu», és a dir, que no podran inscriure cap assentament al registre mentre no regularitzin la seva situació presentant els comptes que faltin. El Ministeri d'Economia també va reconèixer que és molt possible que algunes de les societats que encara estan inscrites al registre puguin haver cessat l'activitat, amb la qual cosa, el nombre d'incompliments podria ser menor. Tant Finances com Economia esperen que, a poc a poc, s'anirà identificant les societats que són operatives i les que no, i que s'arribarà a depurar els diferents registres, no només el de societats sinó també el de comerç i el del número d'obligat tributari.

Poca morositat / De fet, «a l'Administració li falta un sistema informàtic que li permeti creuar les dades d'un i altre registre» va afegir Miquel Calsina de l'Associació de Comptables del Principat (ACP). Per aquest mateix fet, Calsina es va mostrar escèptic amb les dades publicades i va precisar que «si bé, el nom de les societats que no presenten els comptes es publica al BOPA, tal com mana el reglament, de ben segur hi ha altres empresaris i autònoms que no han presentat els comptes o les declaracions jurades». Per això, el comptable dedueix que el nombre d'empresaris que no presenten els comptes pot ser, al cap i a la fi, més elevat. Calsina també va comentar que més de 500 obligats tributaris no van liquidar els impostos indirectes –sobre els serveis (ISI) i sobre la producció (IPI) – l'any passat. El llistat de contribuents morosos també es va publicar al BOPA a mitjans de mes i ahir el Ministre de Finances, Jordi Cinca, va voler puntualitzar que la recaptació d'aquests dos impostos va passar a la història en acabar l'any. Cinca va insistir en que «són dos impostos que ja no existeixen i en aquesta recaptació no entra l'ISI que s'aplica al sistema financer». En quant a la pèrdua d'ingressos per a l'Administració que representa l'incompliment dels 515 obligats –poc més de dos milions d'euros– , Cinca va restar-hi importància, explicant que «la recaptació en concepte de tos dos impostos va ascendir a 26 milions d'euros i això vol dir que només el 10% dels empresaris no va complir».

Impostos transparents / El ministre de Finances també va voler insistir en el fet que tant l'ISI com l'IPI són dos impostos que desapareixen amb l'arribada de l'Impost General Indirecte (IGI), i va afegir referint-se als contribuents que no compleixen que «això s'acabarà». Cinca va fer al·lusió a la més gran transparència que introdueix el nou impost en l'activitat econòmica del país. «L'IGI permetrà que aflorin els casos d'empreses que no compleixin amb les obligacions tributàries» va argumentar. I va afegir que fins ara el 90% de les empreses tributaven per mòduls en funció de l'activitat, el nombre de treballadors o la superfície dels locals, entre d'altres factors, mentre que amb l'IGI les empreses tributen segons el volum de negoci, per cada venda que fan o servei que presten, a un tipus definit.

Canvis que s'albiren / No obstant això, són molts els col·lectius, entre comptables, comerciants o banquers, que opinen que la Llei de l'IGI encara patirà moltes modificacions. Ara per ara, la banca espera el reglament de facturació per no haver de detallar l'IGI per separat en cada operació que fa per a un mateix client, sinó que espera poder-les agrupar. En quant a altres canvis que poden venir, els comptables apunten nous règims especials –limitats a la sola figura de la declaració simplificada pels que facturen menys de 100.000 euros anuals– com ara els mòduls. I també tipus alternatius per als béns usats o el recàrrec d'equivalència que pot fer el proveïdor en vendre al minorista.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT