PUBLICITAT

EL Govern es planteja emetre la primera emissió de bons de l'Estat

  • La modalitat de deute públic tindria un termini de venciment de tres anys amb un interès superior al 3%
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
70 milions d'euros és l'import total de l'emissió de lletres del tresor aprovada pel Govern a partir del 17 d'abril Foto: EL PERIÒDIC

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va anunciar ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el Govern es planteja actualment emetre per primera vegada bons de l'Estat a un interès que podria superar el 3% anual. Aquesta modalitat de deute públic tindria un termini de venciment de tres anys.

Cinca va explicar que el Govern treballa en la línia de diversificar les fonts de finançament de l'Estat, entre les quals es troba aquesta propera convocatòria de bons estatals amb la premissa d'aconseguir que l'endeutament «sigui a més llarg termini». El portaveu va reiterar que en aquesta diversificació seria interessant que l'endeutament bancari per a un estat petit com el Principat estigués al voltant del 50% davant el 62% actual.

LLETRES DEL TRESOR / De moment, el que va aprovar ahir l'Executiu va ser el decret d'emissió de deute públic en la modalitat de lletres del tresor per un import total de 70 milions d'euros, amb el dia 17 d'abril com a data d'emissió. Es tracta de la renovació a 18 mesos realitzada ara fa un any i mig. En concret, l'executiu emetrà 70.000 títols per un import nominal de 1.000 euros cadascú. La rendibilitat de la inversió es calcularà al descompte sobre el tipus d'interès efectiu anual del 3,3%, fix , no donant dret al cobrament de cupons periòdics. Per tant, tot el rendiment es cobrarà al final del venciment de l'emissió. Cinca va assenyalar que esperen que el tipus d'interès «sigui suficientment atractiu per atraure als inversos privats».

La data de publicació de la subscripció serà el proper 21 d'abril, mentre que la data de venciment serà el 17 d'octubre del 2014. Els interessats podran sol·licitar les lletres del tresor entre el 4 i el 12 d'abril en diverses entitats bancàries del país que participen com a intermediàries de la subscripció. La convocatòria sortirà publicada en el proper Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA).

ALTRES EMISSIONS / La renovació d'aquesta emissió s'afegeix a les quatre emissions que estan en vigor en l'actualitat, per un import total de 320 milions d'euros, i que té diferents dates de venciment.

La idea de l'executiu és anar-les renovant a mesura que vagin vencen. Així actualment es troben la que venç el 7 de juny d'aquest any per un import de 50 milions d'euros; la del 19 de setembre (100 milions d'euros); la del 22 de novembre per valor de 100 milions i per últim la del 17 d'octubre de l'any 2014 per 70 milions.

CDI AMB ESPANYA/ Jordi Cinca va explicar que l'avantprojecte de l'IPRF es troba en una «fase molt avançada» i va reiterar que el Govern és optimista i creu que podria entrar a tràmit parlamentari abans que acabi l'actual període de sessions, el proper estiu.

El portaveu de l'executi va indicar que en aquests moments s'està valorant l'impacte econòmic que tindrà el nou impost i, més tard, «es compartirà amb el grup parlamentari de DA pel seu debat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT