PUBLICITAT

El Comú d'Encamp tanca el 2012 amb un dèficit de 2,2 milions

  • Malgrat que els ingressos han caigut més que la despesa, la corporació ha rebaixat el deute
EL PERIÒDIC
ENCAMP

Periodic
Un moment de la sessió de Comú d'Encamp, ahir Foto: ÀLEX LARA

El Comú d'Encamp va aprovar, ahir, la liquidació pressupostària del 2012, que s'ha tancat amb un dèficit de 2,23 milions d'euros. Els ingressos van caure un 13,09% i les despeses es van reduir un 10,20% respecte a l'any anterior. El resultat és un dèficit 500.000 euros per sobre del que hi va haver el 2011. El cònsol major d'Encamp, Jordi Mas, va recordar, però, els esforços de contenció que s'han fet, i els que se seguiran fent, i va subratllar que l'endeutament del Comú s'ha reduït al voltant d'1,8 milions d'euros, el que el situa per sota del màxim permès per la llei, ja que és el 144% dels ingressos.

Els auditors de l'empresa OCPS Auditors i Consultors van presentar, en la sessió de Consell de Comú, el seu anàlisi de la liquidació de comptes del 2012. Els comptes s'han aprovat per majoria, amb l'abstenció dels consellers socialdemòcrates. El resultat pressupostari és un dèficit de 2,23 milions d'euros, és a dir, més de 500.000 euros per sobre del que hi va haver l'any anterior.

Els ingressos del 2012 s'han situat en 21,75 milions d'euros, una xifra un 13,47% per sota de la del 2011. Segons va indicar l'auditor Eduard Jordi, aquesta davallada ve donada, sobretot, pel descens dels impostos directes, a causa de la caiguda de la construcció, i també per la rebaixa dels indirectes, ocasionada en gran mesura per la manca d'operacions de transmissió patrimonial. Això suposa que dels 25 milions d'ingressos pressupostats s'han arribat a recaptar el 74,84%.

Pel que fa a les despeses, s'han rebaixat en relació a l'any 2011, segons va destacar l'auditor, gràcies a un important esforç de contenció. Les despeses són un 10,2% inferiors a les del 2011, i això s'aconsegueix amb la disminució de la despesa de personal provocada amb la rebaixa de sous de consellers i de càrrecs de relació especial, i també amb la reducció dels béns corrents i de les transferències a les associacions culturals o esportives. El que no s'ha pogut rebaixar és la despesa financera, que segons va destacar Jordi, s'incrementa per l'augment de les taxes que fan pagar els bancs.

Tot i que el resultat de l'exercici és negatiu, l'auditor va destacar el fet que no s'ha incrementat l'endeutament del Comú, sinó que s'ha reduït. Amb el tancament de comptes se situa al voltant dels 38,4 milions d'euros, que segons el cònsol major de la parròquia és 1,8 milions menys que l'any anterior. A més, aquesta xifra representa el 144% dels ingressos, i per tant està per sota del llindar d'endeutament permès per als comuns.

D'altra banda, Mas també va justificar el dèficit que ha resultat recordant que en aquest exercici es va assumir el romanent de 2,7 milions d'euros de compromisos reconduïts que s'han hagut d'anar pagant durant aquest any. Però no s'ha pagat tot, sinó que resten 800.000 euros que queden ja per al 2013, i que per tant, tal com el mateix auditor va apuntar, provocaran que l'exercici es tanqui amb dèficit novament. No obstant, Mas manté que la intenció és tancar el 2013 amb equilibri, i va assenyalar que hi ha alguns ingressos que no s'havien previst i que segurament es faran efectius aquest 2013, que provenen de transmissions i construccions a la parròquia, va recollir l'ANA.

Per la seva banda, però, el conseller socialdemòcrata Joan Sans va criticar que el pressupost del 2013 és semblant al del 2012, i que en el seu moment ja van advertir que no hi ha mesures de reactivació, i per tant preveuen que es torni a tancar amb dèficit.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT