PUBLICITAT

L'Hospital no té l'acreditació del nivell de qualitat i competència

  • El Ministeri de Salut treballarà per aconseguir la certificació per tal que l'usuari rebi un millor servei
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una de les portes d'accés a l'Hospital de Nostra Senyora de Meritxell, pel costat de l'avinguda Fiter i Rossell de la parròquia d'Escaldes-Engordany. Foto: TONY LARA

La reforma de les institucions sanitàries i socials ha d'incloure l'acreditació de forma urgent de l'Hospital de Nostra Senyora de Meritxell que, hores d'ara, és l'únic centre sanitari que no disposa d'aquesta documentació, la qual certifica el nivell de qualitat i competència d'una organització d'aquest tipus. La ministra de Salut i Benestar va recordar ahir, durant la presentació dels eixos de la reforma de les institucions sanitàries i socials, que no pot ser que «l'hospital no estigui acreditat a diferència de la resta de centres dels països veïns».

AVANTATGES / Cristina Rodríguez va indicar que «això servirà perquè l'usuari rebi un servei millor». Com a exemples concrets es va referir que l'acreditació permetrà que hi hagi un control del temps que ha de passar el pacient a l'hospital, que no hagi d'estar-hi més temps del necessari, que si es reben queixes es respongui de manera immediata, i no mesos després, i que s'evitin trasllats innecessaris a fora del país. També va manifestar que en l'àmbit de l'oncologia «es podria anar més lluny», i que això «es podria marcar com a prioritat».

ACREDITACIÓ / Com a concepte general, les administracions públiques s'encarreguen per vetllar per la qualitat dels serveis que presten. I per comprovar els resultats d'aquesta tasca s'utilitzen diversos sistemes d'avaluació. L'acreditació de centres sanitaris es defineix com un procés pel qual una organització sanitària s'incorpora a un sistema de verificació externa que avalua el nivell en què se situa l'organització en relació amb un conjunt de referents prèviament establerts, consensuats amb els experts i adaptats al territori.

El procés d'acreditació de centres sanitaris ha demostrat ser una eina eficaç per a l'avaluació i la millora dels serveis que s'hi presten i, al mateix temps, per establir que una organització és competent en allò que fa.

Amb l'acreditació es certifica que una organització sanitària ha aconseguit un nivell de qualitat i competència. Per tal que aquesta organització ho pugui demostrar, rep un certificat que atorga l'autoritat de salut superior.

L'acreditació determina el reconeixement d'un nivell de qualitat superior als estàndards exigibles per a l'autorització administrativa d'un centre sanitari.

REFORMA INSTITUCIONS / Justament el que pretén la reforma de les institucions sanitàries i socials posada en marxa pel Ministeri de Salut i Benestar és la «millora de la qualitat assistencial», segons va assenyalar la seva titular. Una reforma que «no té marxa enrere» per la seva transcendència envers a poder uns millors serveis als usuaris. La reforma afectarà bàsicament als àmbits de la CASS, el SAAS i al mateix ministeri. Amb l'horitzó posat a l'any 2020 es tracta d'establir quin paper han de jugar cadascuna de les institucions sanitàries i socials.

SAAS / Així,la reforma estableix que l'Hospital i l'atenció primària continuarà sota el paraigües de la gestió del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària, (SAAS) però alhora es donarà més autonomia a d'altres organismes. L'objectiu principal del SAAS serà millorar la qualitat dels serveis. Al mateix temps deixarà d'assumir funcions que no li són pròpies, i se centrarà en la reforma del Centre Hospitalari Andorrà, per implantar la contractualització i un nou model que ha de garantir la gestió de l'atenció hospitalària i la reordenació de l'atenció primària. La reforma preveu que algunes funcions retornin al ministeri. A més haurà de treballar en la coordinació assistencial dins i forma de l'hospital. A més, garantirà una organització jerarquitzada i s'haurà de sotmetre a controls i sistemes d'avaluació de la qualitat.

CASS / La CASS, per la seva banda, es convertirà en un òrgan de compra de serveis, i per això es crearà una unitat de compres. El servei haurà de desenvolupar els contractes i negociar i ordenar la compra dels serveis de manera que es pugui millorar en la qualitat que es garanteix.

Ministeri de Salut i Benestar / La reorganització del Ministeri de Salut i Benestar se centrarà en tres projectes: La cartera de serveis i productes de salut, la creació de la inspecció sanitària i social i en un nou model de finançament i de pagament, fent especial èmfasi en el desenvolupament d'un nou model de finançament hospitalari.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT