PUBLICITAT

L'Alt Pirineu acull més de la meitat dels óssos al Pirineu

  • Els animals que neixin al Pallars els batejaran amb noms pallaresos
EL PERIÒDIC
LLAVORSÍ

Periodic
Pyros al municipi d'Alt Àneu, al Pallars Sobirà Foto: ACN

Entre el 90 i 95% dels óssos que hi ha als Pirineus es troben repartits entre el Pirineu català i el francès. El resultat del cens d'óssos a Catalunya del 2012 és de 17 a 18 exemplars segurs i amb possibilitat d'haver-n'hi 20. Hi ha tres mascles adults, entre cinc i set femelles adultes i uns set óssos joves.

Més de la meitat d'aquests óssos es troben al Parc Natural de l'Alt Pirineu repartits entre els municipis d'Alt Àneu i Lladorre. Una de les accions que ja es fan per atansar els óssos als ciutadans és batejar els que neixen al Pallars amb noms pallaresos com han fet amb tres joves óssos: Boavi, Alòs i Isil. L'ós es vol convertir en un atractiu turístic pel Parc i en un dinamitzador econòmic per la zona pirinenca.

Aquestes dades s'han donat a conèixer durant l'acte de presentació d'un pòster i uns punts de llibre on s'hi veuen il·lustrats 12 óssos bruns que acostumen a viure dins l'àmbit del Parc.

El director general de Medi Natural, Antoni Trasobares, ha dit que l'important és fer compatible la presència de l'ós amb els treballs tradicional com és la ramaderia. Trasobares ha dit que per cada euro que es destina a l'equip de seguiment de l'ós bru se'n destina 13 en tasques de prevenció com evitar danys a les arnes dels apicultors, posar pastors a les muntanyes per evitar danys als ramats o pagar els danys ocasionats per l'ós, informa l'ACN.

Trasobares ha manifestat que tot i que els danys no estan controlats al 100% han disminuït considerablement els darrers anys. El director general ha reconegut que durant el 2012 hi va haver un repunt de danys ocasionats per la falta d'aliment a causa de la sequera.

Cinc femelles / El cap de servei de Biodiversitat, Jordi Ruiz, ha explicat que de la vintena d'óssos que hi ha al Pirineu a la zona del Parc Natural n'hi ha entre 11 i 12. En aquesta zona hi ha unes cinc femelles reproductores i tot i que fan entre dues i tres cadellades a l'any la meitat dels cadells no arriben a l'edat adulta, Ruiz ha remarcat que aquests animals tenen un sistema de reproducció molt lent.

El president del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Agustí López, ha parlat del valor afegit que suposa tenir óssos al Parc Natural de l'Alt Pirineu.

López ha reivindicat la necessitat de promocionar la carn de vedella que es produeix en aquesta zona sota una marca concreta que li dones un alt valor.

López ha recordat que a les zones amb presència d'ós els espais naturals tenen un alt valor natural i forestal i per aquest motiu els animals, com els vedells o les ovelles, que es crien en aquesta zona té també un alt valor.

Rendiment econòmic / Per a López de la presència de l'ós al Parc Natural de l'Alt Pirineu se n'ha de treure un rendiment econòmic més enllà del turístic que es generarà.

El pòster i els punts de llibre que s'han presentat es vendran a la seu del Parc Natural, a Llavorsí, i a establiments de la zona. El preu de pòster és de tres euros i el del punt de llibre de 0,5 euros.

L'edició d'aquest pòster representa un pas endavant en l'acceptació i valoració de l'ós com a espècie protegida i representativa que ha trobat el seu hàbitat dins del Parc Natural.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT