PUBLICITAT

L'Acoda reclama que es liciti l'obra pública pressupostada

  • Dels més de 26 milions d'euros, només s'han tret a concurs construccions per valor de quatre
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns treballadors del sector de la construcció en una obra a Canillo Foto: TONY LARA

El total de superfície d'obra nova autoritzada va caure durant el 2012 un 26,6%. Això, segons l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda), ha portat a la destrucció de més de 530 llocs de treball al sector de la construcció –només el 2012–, i conseqüentment a la descapitalització de les empreses, que han de fer front a les indemnitzacions dels acomiadats. Tot i que el Govern ja ha iniciat algunes de les mesures proposades per l'entitat per intentar aturar la caiguda d'activitat, encara falta molt per fer. És en aquest sentit que el gerent de l'Acoda, Víctor Filloy, va reclamar ahir al Govern que tregui a concurs les diferents obres pressupostades, doncs «l'esforç fet per doblar el pressupost» per obra pública no s'acaba de veure i només s'han fet els concursos per a uns quatre milions d'euros –dels 26 pressupostats–, la majoria destinats a l'Estadi Nacional.

Filloy es va mostrar convençut que la licitació del que queda del pressupost donarà aire a moltes empreses, i va apuntar que n'hi ha que estan a l'espera d'aquests concursos per evitar la fallida. No són obres grans, sinó que hi ha «molta petita obra pendent», per valor d'uns 24 milions d'euros, doncs el pressupost d'obra pública aprovat és de 26 milions, i fins ara se n'han adjudicat uns quatre.

L'Acoda celebra que el grup parlamentari demòcrata hagi redactat una proposició de llei de la morositat, que suposa «un pas», segons Filloy, doncs redueix a 60 dies el termini per pagar les factures per part de l'Administració pública. Aquest text s'inclou en el llistat de mesures urgents que l'Acoda considera que s'han d'adoptar per aturar la davallada de l'activitat de la construcció. L'entitat, però, considera que s'hauria d'acompanyar la llei amb un registre de morosos, com passa a d'altres països, doncs aquest «facilitaria la feina i evitaria problemes», al donar a conèixer les empreses i persones «serioses» al pagar.

Una altra mesura que celebra l'Acoda és l'impuls al Pla Renova, d'ajuda financera a la rehabilitació d'edificis amb criteris d'eficiència energètica. Els constructors aplaudeixen, sobretot, «l'esforç en el pressupost i la simplificació d'alguns criteris».

VALENTIA PER FER LA ITE / Malgrat les apostes del Govern i del grup parlamentari que li dóna suport per algunes de les mesures proposades per l'Acoda, l'associació considera que «encara faltaria ser més valents» i establir la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE). El gerent de l'Acoda assegura que es tracta «d'avançar cap a la cultura del manteniment» dels edificis i que «no suposa més despesa per als propietaris», sinó una planificació de les actuacions a fer per millorar els seus béns immobles.

Filloy argumenta que aquesta ITE generaria activitat econòmica, més enllà dels «milers de petits industrials» que se'n beneficiarien al fer les petites reformes. Entén, el gerent de l'Acoda, que al millorar els habitatges, aquests també es llogarien amb més facilitat.

GRÀCIES A LA QUEROLA / En l'anàlisi de les estadístiques de construcció facilitades ahir pel Departament d'Estadística, Filloy va comentar que la caiguda dels metres quadrats autoritzats per obra nova «seria molt més pronunciada», si no fos perquè el 2012 és l'any en què finalment el projecte de la urbanització de la Querola, a Ordino, va començar a tirar endavant.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT