PUBLICITAT

Les empreses d'esports d'aventura augmenten un 20%

  • El repte de les empreses és aconseguir els 625.000 serveis que han fet els darrers anys
EL PERIÒDIC
LLAVORSÍ

Periodic
Cavalls al Noguera Pallaresa Foto: ACN / MARTA LLUVICH

La temporada de turisme actiu i esports d'aventura arrenca a la demarcació de Lleida amb un increment del 20% de les empreses que es dediquen a aquest sector; un total de 206. Des del 2009 s'ha passat de les 142 a les 206. Aquesta xifra suposa un increment del 45% en quatre anys. El repte de les empreses és aconseguir els 625.000 serveis que han fet els darrers anys i la preocupació és l'increment de l'IVA en 13 punts (ha passat del 8 al 21%). El volum de negoci d'aquest sector és d'uns 20,6 milions i l'impacte econòmic de 62 milions. Pel que fa a les activitats que ofereixen el ràfting segueix sent el servei més contractat. En 27 anys han fet uns 5 milions de serveis.

Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, ha destacat el pes d'aquestes empreses a la demarcació i ha dit que donen feina a unes 2.200 persones.

La distribució per comarques és la següent: a la zona del Pirineu i Prepirineu en destaquen les 43 del Pallars Sobirà, que encapçala el rànquing amb la major oferta, a continuació la segueixen la Vall d'Aran amb 34, la Cerdanya lleidatana amb 25, l'Alt Urgell amb 21, les 20 de l'Alta Ribagorça, les 14 del Pallars Jussà i les 12 del Solsonès.

Aquestes dades permeten afirmar que es tracta d'un sector que es troba encara en franca expansió des de la seva introducció al final de la dècada del 1980.

Els darrers anys el conjunt de les empreses han fet uns 625.000 serveis. Reñé ha dit que l'objectiu és recuperar aquesta xifra aquesta temporada, ja que la temporada anterior van davallar entre un 5 i un 10%.

Les 206 empreses ofereixen una cinquantena d'activitats tant d'aigua, terra o aire. Entre les més demanades hi ha el ràfting, el barranquisme, les excursions a cavall, el parapent, les excursions en bicicleta de muntanya i el senderisme.

Els esports d'aigua continuen essent els més sol·licitats, amb un 62% dels serveis contractats. El ràfting encara és l'activitat estrella, seguida del descens de barrancs, l'hidrospeed i el caiac.

Florido Dolcet, president de les empreses d'esports d'aventura del Pallars Sobirà, ha explicat que en 27 anys que porten funcionant aquestes empreses al Pallars han realitzat uns cinc milions de serveis.

Quant als esports de terra, amb un 36 % de la demanda, es manté en primera posició la bicicleta de muntanya i s'observa un increment significatiu de les excursions a cavall. Pel que fa als esports d'aire, el parapent continua al capdavant; aquestes disciplines comporten un elevat impacte econòmic a la comarca de la Noguera. La proporció dels serveis contractats en aquestes activitats oscil·la al voltant del 2%.

El president de la Diputació, Joan Reñé, ha explicat que el turisme procedent de Catalunya i de la resta de l'Estat espanyol, és el que va experimentar un descens més gran, mentre que el turisme estranger es va incrementar.

Entre les activitats noves que ofereixen aquesta temporada les empreses d'esports hi ha una excursió amb vaixell per l'embassament de Canelles i amb caiac pel congost de Mont-rebei a la llum de la lluna o una sortida guiada pel Parc Nacional d'Aigüestortes adaptada per a sords amb intèrpret de llengua de signes.

Les activitats d'aigua / La temporada 2013 es presenta amb unes condicions immillorables per a les activitats relacionades amb l'aigua, gràcies a les fortes nevades d'aquest hivern, la qual cosa garanteixen pràcticament la temporada per les activitats de riu i d'altra banda, permetrà quotes d'aigua més grans i més llargues, principalment en les activitats regulades al riu Noguera Pallaresa.

Dolcet ha dit que les reserves d'aquest any tripliquen les de la temporada passada que ja van ser molt bones i superen en un 65% la mitja dels darrers cinc anys. Per aquest motiu ha animat a tothom a practicar aquest esport donat que trobaran el riu amb unes condicions que fa molts anys no hi era pel que fa al cabal d'aigua.

Neteja de la Noguera Pallaresa / Llàtzer Sibís, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, ha explicat que han realitzat la neteja, poda, retirada d'arbres i adequació dels diferents miradors que hi ha al costat del riu Noguera Pallaresa en un tram d'uns 15 quilòmetres entre Sort, Rialp i Llavorsí i que coincideix amb el tram del riu on es practiquen esports d'aventura.

L'actuació que s'ha dut a terme durant els mesos de febrer i març, abans de l'inici de la nova temporada d'esports d'aventura, ha tingut un pressupost de 60.000 euros, que han estat finançats per la Diputació de Lleida mitjançant un conveni amb La Caixa, informa l'ACN.

Novetats / Entre les principals activitats que realitzarà aquesta temporada el sector hi ha: la celebració del Buy Catalunya el 6 de juny a la Seu d'Urgell; el 50 aniversari del Ral·li Internacional de la Noguera Pallaresa que es celebrarà a Sort al mes de juny; la Copa del Món de Piragüisme d'Eslàlom de l'1 al 7 de juny a la Seu d'Urgell o la primera edició de la NaturSport Festival (vol donar a conèixer el turisme rural adaptat) que es celebrarà a Oliana el cap de setmana del 13 i 14 d'abril.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT