PUBLICITAT

La nova residència per a malats mentals s'ubicarà al Solà d'Enclar

  • El Cedre serà l'únic centre sociosanitari públic del país amb la nova llei de serveis socials
  • Les persones amb trastorns al cervell podran ser ateses sense necessitat de marxar del país
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els padrins i les padrines residents a la residència del Solà d'Enclar dinen al menjador del centre situat a la parròquia d'Andorra la Vella. Foto: TONY LARA

La reforma de la llei de la Cass i la nova llei de serveis socials i sociosanitaris permetrà ordenar el sistema sanitari del país per tal d'optimitzar els recursos i eliminar duplicitats. Potenciar que les persones grans puguin continuar vivint als seus domicilis a través de programes d'atenció domiciliària tindrà una conseqüència directa en el nivell d'ocupació dels centres residencials. El nou marc legislatiu establirà una ampliació d'aquests serveis, fins a cobrir un 2% d'aquest col·lectiu. Es previst que el nombre de sol·licituds per accedir a les residències es pugui anar reduint amb el pas del temps.

El Ministeri de Salut i Benestar treballa des de fa un temps en un pla de fusió que permetrà convertir en un sol centre el del Cedre i el del Solà d'Enclar. El Cedre serà la residència sociosanitària pública de referència. El de Solà d'Enclar es transformaria en un centre assistit per a persones amb problemes mentals, de manera que aquests malats no hagin de marxar del país per ser atesos.

El nou marc legislatiu no contempla, a priori, cap tipus d'inversió econòmica en la creació de noves infraestructures, per la qual cosa s'hauria optat per aquesta alternativa que permet respondre en part les demandes del col·lectiu de persones afectades per trastorns mentals

L'edifici de Santa Coloma té una capacitat per a 150 usuaris per a estades de 24 hores i 20 places més de centre de dia. Per la seva part el centre del Solà d'Enclar té una oferta actual menor, en concret 45 llits de residència i altres 10 pel centre de dia. El Cedre és la residència que més places oferta, un total de 60, més 20 de centre de dia. Actualment no hi ha llistes d'espera .

Amb la fusió el Cedre podrà assumir també totes les persones residents del Solà d'Enclar. Aquest és, al menys, un dels objectius que s'ha fixat el nou director del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària,(SAAS), Lluís Burgués, durant els propers tres mesos en què ocuparà el càrrec de manera temporal.

El projecte de futur de la xarxa sociosanitària forma part del nou model de serveis socials que es podria posar en marxa passat l'estiu. El desplegament de la nova llei de serveis socials comportarà també l'establiment de mesures de control com ara inspectors de l'àrea sociosanitària que s'encarregaran d'evitar que es produeixi qualsevol tipus d'irregularitats.

MALALTIES MENTALS / Una malaltia mental és un estat de trastorn en el cervell que té com a conseqüència una alteració greu en el pensament, els sentiments, les emocions o la conducta de la persona afectada. El tractament de les malalties mentals pot ser fet per psiquiatres, encara que psicòlegs i metges de família també hi poden intervenir. S'utilitzen medicaments, anomenats psicofàrmacs, alguns tipus de psicoteràpia o ambdues accions combinades.

En les malalties mentals s'estableix la diferència entre neurosi i psicosi, consistent bàsicament en el fet que en la neurosi l'afectat és conscient del que li passa i els canvis en la conducta no tenen tanta intensitat com en la psicosi. Encara que, a diferència de les malalties físiques, afecten la conducta i les emocions de la persona, cal no discriminar els malalts mentals i cal que aquests no se sentin estigmatitzats pel fet de patir la malaltia com passa en alguns casos.

ATENCIÓ DOMICILIÀRIA / El servei d'atenció domiciliària és un conjunt organitzat i coordinat d'accions, prestacions i tecnologia adequada, que es realitzen en el domicili de la persona o el seu entorn. Ofereixen una atenció integral i personalitzada orientada a persones i famílies que tenen dificultats per a la realització de les activitats bàsiques de la vida quotidiana o per al seu desenvolupament personal i social.

L'objectiu és millorar la seva qualitat de vida en el seu entorn habitual, proporcionant les atencions preventives, assistencials, socioeducatives i rehabilitadores tan en el domicili com en l'àmbit comunitari.

EL CEDRE / El Centre compta amb un equip de professionals, que de forma interdisciplinar treballen per aconseguir una millor qualitat de vida a les persones i a les seves famílies, garantint la cobertura de les seves necessitats de forma excel·lent, amb dignitat i amb un tracte respectuós.

El Cedre compta amb recursos sociosanitaris que permeten donar una millor qualitat de vida tan als pacients com als seus familiars.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT