PUBLICITAT

Els primers euros andorrans entraran en circulació el 2014

  • Les cases de moneda de França i d'Espanya encunyaran un volum de 6,5 milions d'unitats
  • L'Administració destinarà el 20% de l'emissió als col·leccionistes per sufragar el cost del procés
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances i Funció Pública explica els detalls del Concurs per al disseny dels euros andorrans, ahir a ll'edifici administratiu de Govern Foto: TONY LARA

Apartir del proper 1 de gener de l'any que ve, el Principat comptarà amb euros propis que mostraran gravats d'Andorra que van des de l'escut del país fins a temàtiques centrades en la Casa de la Vall i l'art romànic, passant per paisatges, natura, fauna i flora autòctona. El Govern va anunciar ahir que ha convocat un concurs per al disseny de les monedes en el qual se seleccionaran les tres imatges que acompanyaran la cara nacional de les peces , des de la d'un cèntim fins a la d'un euro. En el cas de les monedes de 2 euros, l'executiu opta perquè la cara de la moneda sigui l'escut andorrà, i per això, no entrarà a concurs públic. Andorra encunyarà monedes per un valor de 2.500.000 euros, el màxim anual permès per l'acord monetari amb la Unió Europea (UE). D'aquest percentatge, el 20%, 500.000 euros, quedarà reservat per als col·leccionistes. El ministre de Finances i portaveu del Govern va explicar que «aquesta xifra servirà per sufragar els costos de tot el procés». I va precisar que l'encunyament de les monedes es farà, a parts iguals, a les cases de moneda d'Espanya i França. Així, a partir del 2014 circularan al país 6,5 milions de monedes.

CONCURS de DISSENY /El primer disseny correspon a la moneda d'un euro i la temàtica escollida és la Casa de la Vall, ja sigui vista des de l'exterior o amb elements interiors. El segon disseny, centrat en l'art romànic, es destinarà a les monedes de 10, 20 i 50 cèntims. I el tercer disseny per a les monedes d'un, dos i cinc cèntims, tindran com a temàtica els paisatges, la fauna i la flora. Cinca va explicar que en la cara de la moneda que correspon al país emissor, en aquest cas el Principat, figurarà únicament la paraula Andorra, com fa la resta de països que encunyen la moneda europea.

Els dissenyadors del Principat es poden presentar a la convocatòria a partir d'avui i fins al proper 16 d'abril. EL BOPA publica aquest dimecres el plec de bases que està a disposició de totes les persones físiques i jurídiques, majors de 18 anys, interessades en participar-hi. El jurat del concurs estarà presidit pel ministre de Cultura, Albert Esteve, i tindrà com a vicepresident, el director general del Servei d'Emissions, Jordi Puigdemasa. La resta del jurat estarà format per representants dels ministeris de Cultura i de Finances i de l'INAF. Els dissenyadors que es presentin al concurs, han de presentar dissenys per als tres lots de monedes d'euro, tot i que l'adjudicació posterior es farà lot per lot.

El reconeixement /Els concursants guanyadors de cada un dels tres lots obtindran un premi de 2.000 euros. Els concursants tenen temps de presentar els dissenys fins el dia 11 d'abril. El 16 d'abril s'obriran les pliques, i després de l'aprovació del Govern, el 24 d'abril s'enviaran els dissenys als gravadors perquè en validin la viabilitat. Un cop s'hagi rebut la validació dels tècnics es farà l'aprovació final dels dissenys el dia 27 de maig. El Govern preveu que disposarà de les primeres monedes el 15 de setembre i espera que a partir d'aleshores i fins al novembre, es faci la producció completa. Mentrestant, però, a finals de setembre, el Govern sotmetrà l'emissió a la UE que ha d'autoritzar la posada en circulació de les monedes, prevista per a l'1 de gener del 2014.

Cinca va assegurar que l'emissió d'euros andorrans, representa «un pas endavant en la integració d'Andorra a Europa» i va afegir que «significa un fet històric ja que és la primera vegada que el Principat tindrà euros encunyats amb imatges del país». A diferència d'altres països, Andorra és pionera a l'hora de convocar un concurs per al disseny dels euros. En funció dels resultats que obtingui la iniciativa, el Govern no descarta mantenir aquest procediment en futures emissions d'euros andorrans.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT