PUBLICITAT

Vampirs a la Pikes Peak

  • La tercera cita de la Copa del Món 2013 en la qual hi serà Òscar Casal tindrà controls antidopatge
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Òscar Casal (dorsal 62) en la Pikes Peak 2012, l'estiu de l'any passat Foto: EL PERIÒDIC

Les curses de muntanya comença a ser un esport reconegut, més mediàtic, i per tant està atraient més espònsors i comença a tenir rellevància a nivell mundial. De tota manera l'entitat que regeix a Federació Internacional Skyrunning (ISF) va ser creada tan sols fa cinc anys i encara està verda en molts aspectes. Un d'ells és el dopatge. Si en l'esquí de muntanya ja és habitual veure controls amb certa freqüència en curses aquest tema encara no està a l'ordre del dia. Sense anar més enllà un dels referents d'Andorra, Òscar Casal, és des de fa uns anys un habitual de la Copa del Món i reconeix que ell mai ha hagut de sotmetre's a cap prova. «L'única experiència que he viscut és en uns Skygames que vaig disputar fent equip amb Joan Valls i Inka Bellés. Bellés va haver de fer-se una prova d'orina», va explicar ahir.

A partir de la temporada vinent, però, començaran a canviar coses. A Europa sí que hi ha alguna carrera que realitza controls antidopatge però als Estats Units no, i la organització de la Pikes Peak Marathon, la tercera prova de l'Sky World Series que es disputarà el cap de setmana del 17 i 18 d'agost, ha decidit donar un pas endavant i farà controls, de manera aleatòria, a quatre dels deu primers de la cursa vertical del primer dia i a sis dels deu primers de la marató de l'endemà.

Les proves antidopatge aniran a càrrec de l'Agència Antidopatge dels Estats Units, la famosa USADA, amb un format similar al que es fa servir en altres esdeveniments de gran repercussió a tot el planeta i que estan regits pel Codi Mundial.

El director de la Pikes Peak, Ron Ilgen, és l'ideòleg d'aquesta nova iniciativa, segons ell necessària perquè poques curses com la d'ell supera els dos zeros en premis: «Per desgràcia, com més diners hi ha en joc més sospites planteja un triomf i nosaltres volem assegurar-nos que en la nostra carrera tenim una competència justa», va dir. La Pikes Peak dota de suculents premis als primers classificats; els primers de cada categoria perceben entre 2.000 i 3.000 dòlars i a sobre, hi ha un extra de 6.000 per als que rebaixin el rècord de temps com va aconseguir l'any passat Kim Dobson en la cursa vertical, per la qual cosa va cobrar 8.000 dòlars.

CASAL APLAUDEIX LA INICIATIVA / Tal i com va avançar El Periòdic a finals de febrer el propi Òscar Casal, que va ser sisè l'any passat en la cursa de Colorado, tornarà a repetir aquest any i segons els varems podria ser un dels agraciats si torna a repetir un resultat de top-ten. Que els vampirs tinguin presència en la Pikes Peak és una notícia positiva per a Òscar Casal, qui va desitjar que els controls antidopatge «s'estenguin a la resta de carreres, sobretot les regides per la ISF». El corredor d'estiu de la Federació Andorrana de Muntanyisme va desitjar ser un dels que hagin de passar el control «perquè això significarà que he fet top-ten» i sobretot perquè considera que és una eina «imprescindible pel bon desenvolupament d'aquest esport en un ambient sa des del principi, sense tramposos», va dir en referència a la història recent amb positius d'atletes de primer nivell mundial en esports de resistència. «Aquest és també un esport de sacrifici i entre els corredors no parlem de dopatge, però és necessari controlar aquest tema», va dir un Casal que desitja que la iniciativa de Pikes Peak sigui copiada per salvaguardar la neteja d'aquest esport.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT